Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 129 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129

Organik atıkların (çiftlik hayvanlarının gübresi, evsel atıklar, tarla, bahçe atıkları vb.) hem geri dönüştürülmesi hem de bu atıkların yenilenebilir enerji kaynağı olarak kullanılması hedeflenerek ülkemizin farklı bölgelerinde biyogaz üretim tesisleri kurulmuştur (Görsel 3.61). Biyogaz üretimi ile fosil yakıtların sürdürülebilirliği hedeflenmektedir.

Gelecek nesillere temiz bir çevre ve yaşanabilir sağlıklı bir dünya emanet etmek isteniyorsa doğal kaynakların israf edilmeden kullanılması gerekir. Bu konuda bilinçli tüketici olmak gerektiği unutulmamalıdır. Ayrıca doğal kaynakların bilinçli bir şekilde kullanılması hem insani hem de millî bir görevdir.

Okuma Metni

GÜBRE BÖCEKLERİ

Büyük Britanya’dan yerleşimcileri taşıyan on bir yük gemisi, ihtiyaç duyacakları malzemelerin tamamı ile dolu olarak Avustralya kıyılarına geldi. Bu gemide önemli bir hayvan endüstrisi kurmayı sağlayacak iki boğa ve beş inek vardı. Ancak yerleşimciler, kendileri ile birlikte gübre böceği getirmeyerek büyük bir hata yaptı.

Gübre böcekleri; larva yaşamları sırasında otlayan memelilerin gübresini tüketen bir böcek türüdür. Bazı türler doğrudan içine yerleşen gübre parçalarını yumurtlar, bazıları ise gübre parçasını bölerek yuvarlak hâle getirir ve yuvarlayarak götürüp gömer. Kanguru, kısa kuyruklu keseliler ve diğer keseli memelilerin kuru ve lifli dışkılarını işleyip gömmeye alışık olan gübre böcekleri, hızla çoğalan sığır ve koyunların ürettiği çok miktarda dışkıyı işlemeyi yetiştiremedi. Bir inek günde 10-12 dışkı parçası bırakabilir ve bunu parçalayıp gömecek gübre böceği olmayınca binlerce dönüm Avustralya merası, otlayan çiftlik hayvanları için kullanışsız hâle geldi.

Sığır dışkısı Avustralya çalı sineği ve larvaları için eşsiz bir doğal habitat oluşturdu. Bunun sonucunda sinek popülasyonunda çok büyük bir artış gerçekleşti. İnsanların yüzüne doğru uçan sinekler o kadar rahatsızlık verdi ki Avustralya’nın bazı bölgelerinde yılın bazı zamanlarında yemek, içmek hatta nefes almak bile neredeyse imkansız hâle geldi.

1964’te Avustralya’nın ulusal bilim kurulu dışkı sorununu ele aldı. Entomologlar, sığır dışkısını işleyip gömebilecek gübre böceği türleri bulmak için Afrika’ya ve dünyanın diğer bölgelerine gittiler. Böyle bir tür olan Onthophagusgazella (Ontofagus gazella) ilk olarak 1968’de Güney Amerika’ya getirildi. Ertesi yıl dört tür daha ve 1984 yılı itibarıyla dünyanın dört tarafından 50 gübre böceği türü, sığır dışkısı temizleyip ortadan kaldırmak göreviyle Avustralya’ya getirildi.

Farklı habitat ve iklim şartlarına ihtiyaç duyan birçok türün Avustralya kıtası boyunca çeşitli çevreleri sarması gerekiyordu. Proje, sadece sinek popülasyonunu küçültmekle kalmayıp başka istenen etkiler de ortaya çıkararak ses getiren bir başarı ortaya koydu. Gübre böcekleri; sığırlardaki yuvarlak kurt, kancalı kurt ve diğer dışkılarla beslenen kurtların neden olduğu parazit enfeksiyon vakalarını azalttı ve dışkıdan toprağa azot salarak otlak alanların verimliliğini artırdı.

Avustralya’ya sığırları getiren yolcuların ve mürettebatın büyük bir ekolojik deneyimi taşıdıklarından haberi yoktu. Bilerek ya da bilmeyerek insanlar her organizmayı kendi yerel habitatlarından daha önce hiç yaşamadıkları yerlere taşıyorlardı. Şimdi organizmaları mevcut topluluklara taşımanın beklenmedik yankılarının olabileceği ve küçük organizmaların bile ekosistemlerde enerji akışında ve beslenme döngüsünde büyük etkileri olabileceği çok açıktır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 129 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!