Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 17 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17

Hücre; morfolojik olarak bir küp şeklinde düşünülecek olursa büyümesi sırasında hücrenin hacmi, hücrenin kenar uzunluğunun küpü (a3) oranında artarken hücrenin yüzeyi, hücre kenar uzunluğunun karesi (a2) oranında artar. Bu nedenle hücre hacmini ifade eden sitoplazma ile hücre yüzeyini ifade eden hücre zarının büyüme hızı arasındaki oran (a3/a2) artmaya başlar (Görsel 1.2). Bu oran arttıkça hücre zarı sitoplazmanın ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelir. Ayrıca hücrenin yönetim merkezi olan çekirdek de büyüyen hücrenin yönetiminde yetersiz kalacağından hücrenin yaşamı tehlikeye girer. Kısacası hücre bölünmesi; sitoplazma, hücre zarı ve çekirdek arasındaki koordinasyon sorunundan kaynaklanan bir ihtiyaçtır. Bu koşullar altında çekirdek, belli bir büyüklüğe ulaşmış olan hücrede bölünme emrini vererek hücre bölünmesini de yönetmektedir. Canlılarda hücre bölünmesinde hormonlar da etkilidir. Örneğin insanlardaki büyüme hormonu, vücut hücrelerinin büyümesini ve bölünmesini düzenlerken eşey hormonları, üreme hücrelerinin bölünmeyle oluşumu için uyarıcı etkiye sahiptir.

Sıra Sizde

Hücreler normal büyüklüğünün 10 katı kadar olsaydı hücrenin metabolik faaliyetlerinde ve buna bağlı olarak canlıda ne gibi değişiklikler olurdu? Araştırarak sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Hücrelerin normal büyüklüğünün 10 katı kadar büyük olmaları, hücrelerin yapısı, işlevi ve canlıda olası sonuçları açısından birçok değişikliğe neden olur. Aşağıdaki değişiklikler bu durumda gözlenebilir:

Yüzey alanı/hacim oranında azalma: Hücreler büyüdükçe hacimleri artar ancak yüzey alanları artış oranında artmaz. Bu da, hücrelerin daha az yüzey alanına sahip olmalarına ve madde alışverişinin daha az etkin olmasına neden olur.

Besin ve atık maddelerin taşınmasında zorluk: Hücreler, besin ve atık maddeleri hücre zarı yoluyla alıp verirler. Büyük hücreler, yüzey alanının azalması nedeniyle bu alışveriş işlemini gerçekleştirmekte zorluk çekerler.

İletişim zorluğu: Hücreler, birbirleriyle haberleşmek ve işbirliği yapmak için sinyaller üretirler. Ancak büyük hücrelerde bu sinyaller, hücre içinde iletilirken zayıflar ve etkisiz hale gelirler.

DNA hasarları: Hücrelerin çekirdekleri, DNA’yı barındırır. Hücrelerin büyümesiyle birlikte, DNA’ya zarar veren hatalar daha sık görülür. Bu da hücre bölünmesi sırasında genetik bozukluklara neden olabilir.

Hücre bölünmesinde zorluk: Hücreler, büyümelerini sürdürdükleri sürece bölünürler. Ancak çok büyük hücreler, bu işlemi gerçekleştirmekte zorluk çekerler ve bölünme oranı düşer.

Tüm bu değişikliklerin bir araya gelmesi, hücrelerin metabolik faaliyetlerini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunun sonucunda da canlıda, özellikle büyük organizmalarda, birçok sorun ortaya çıkabilir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 17 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!