Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 21 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21

Sitoplazma Bölünmesi (Sitokinez)

Hayvan hücrelerindeki sitoplazma bölünmesi sırasında, hücre düzleminin ortasına yakın kısımlarında derin olmayan bir oluk oluşmaya başlar. Bu olaya boğumlanma denir. Bu oluğun sitoplazmaya bakan yönünde çekme halatına benzer mikrofilament proteinler vardır. Bunlar; bölünme oluğunu derinleştirir, hücreyi ikiye ayırır. Bölünme sonucu oluşan hücrelerin her biri kendine ait çekirdek, sitoplazma ve organeller bulundurur (Görsel 1.15).

Bitki hücrelerinde hücre çeperi bulunduğundan sitoplazma bölünmesi boğumlanarak gerçekleşmez. Hücrenin ortasında, Golgi organeli tarafından hücre çeperinin ilk tabakası olan orta lamel (ara plak) oluşturulur. Orta lamel, sitoplazmayı ve sitoplazma içeriğini iki eşit parçaya böler. Aynı zamanda orta lamelin üzerinde selüloz içeren çeper oluşumu görülür (Görsel 1.16).

Örnek

Aşağıda bir hücre döngüsünde meydana gelen olaylar verilmiştir.

I. Sentromerlerin bölünmesi
II. DNA’nın replikasyonu
III. Sitoplazmanın boğumlanması
IV. Çekirdek zarının parçalanması
olaylarının gerçekleşme sırası nasıl olmalıdır?
A) I-II-III-IV
B) II-I-III-IV
C) m-n-I-IV
D) II-IV -III-I
E) II-IV-I-III

Çözüm

Cevap E seçeneğidir.

Sıra Sizde

Bitkilerde tümör oluşumuna gal denir. Galın oluşmasına neden olan faktörler nelerdir? Araştırarak sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Bitkilerde tümör oluşumuna neden olan faktörlerden biri, bitkilerin enfeksiyonlara veya zararlılara karşı verdiği tepkidir. Bitkiler enfekte olunca, zarar gören dokuları korumak ve enfeksiyonun yayılmasını önlemek için hücreler arasındaki sinyal iletişimi bozulabilir ve hücrelerin çoğalması hızlanabilir. Bu durum tümör benzeri bir yapıya neden olur.

Gal oluşumunun diğer bir nedeni, bitkilerin hormon dengesiyle ilgilidir. Özellikle, bitkilerde bulunan sitokin adı verilen hormonların hücre bölünmesine neden olabilmesi, aşırı büyümeye yol açabilir. Bu aşırı büyüme, tümör oluşumuna neden olabilir.

Bitkilerde tümör oluşumuna neden olan diğer faktörler arasında mekanik hasar, radyasyon, bazı kimyasal maddeler, genetik mutasyonlar ve besin eksiklikleri yer alabilir.

Gal oluşumu genellikle bitkilerin zarar görmüş kısımlarında oluşur ve bitkiler için bir savunma mekanizmasıdır. Ancak bazı durumlarda gal, bitkilerin büyümesini ve gelişmesini engelleyebilir ve ürün verimini düşürebilir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 21 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!