Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 31 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31

Vejetatif Üreme: Bitkilerde görülen eşeysiz üreme çeşididir. Mitoz ve yenilenme esasına dayanan bu üreme şeklinde bitkinin bir parçası veya özelleşmiş bir bölümünün ayrılarak yeni bir bitkiyi oluşturması söz konusudur. Vejetatif üremeyle gelişen yeni bitkiler, ana bitkiyle ve birbirleriyle kalıtsal olarak aynıdır.

Bitkilerde; aşılama, özelleşmiş gövde ve köklerle üretim, çelikle, ayırma, daldırma ve doku kültürü ile üretim gibi vejetatif üreme yöntemleri bulunur.

Özelleşmiş gövde ve köklerle üretimde bitkiler; yumrular, rizomlar, sürünücü gövdeler (stolon) ve soğan gibi vejetatif organlarla çoğaltılır. Bunlara sahip olan bitkilerin toprak üstü organları (sürgünleri) büyüme mevsimi sonunda ölür. Toprak altı organları ise canlılığını sürdürür ve sonraki büyüme mevsiminde yeni bitkiler oluşturur.

Yumru ile üremede Bazı bitkilerde yumru adı verilen toprak altı gövdesi bulunur. Göz adı verilen yapıları bulunduran yumrular toprağa ekilerek yeni bir bitki geliştirilir. Yumru, parçalara ayrılarak ekildiğinde her bir parça gelişerek yeni bir birey oluşturur. Patates ve yer elması bu şekilde ürer (Görsel 1.32 ve 1.33).

Rizomla üremede bitkinin ana ekseni olan rizom toprak altı gövdesidir. Toprağın alt yüzeyinden büyüyerek üst yüzeye doğru yaprak ve çiçek sürgünleri oluşturur. Rizom uzun ve silindir şeklinde şişkin bir yapıdır. Üzerinde boğumlar ve ek kökler bulunur. Zencefil, ayrık otu ve zerdeçal rizomla üreyen bitkilerdir (Görsel 1.34 ve 1.35).

Sürünücü gövde ile üreyen bitkilerde ana bitkiden uzanan sürünücü gövde (stolon), toprak üzerinde belli aralıklarla kök salar ve buradan yaprak oluşturarak yeni bitkiyi meydana getirir. Örneğin çilek bu şekilde üreyen bir bitkidir (Görsel 1.36).

Sıra Sizde

Çilek bitkisi, gövde ucundan minik uzantılar çıkarır. Dalların ucundaki bu uzantılar toprağa değdiği zaman kök salarak sürünücü gövde ile ürer. Çilek bitkisi sürünücü gövde dışında tohumla da üreyebilir mi? Tohumla ürerse oluşan yeni bitkilerin genetik yapısı ana bitki ile aynı mıdır? Araştırarak sınıf ortamında arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap:

Çilek bitkisi hem sürünücü gövde ile hem de tohumla üreyebilir. Ancak, tohumla üreme yoluyla üretilen bitkilerin genetik yapısı ana bitki ile aynı olmayabilir.

Çilek bitkisi, aynı çeşitteki bitkilerin tohumlarının yetiştirilmesiyle üretilebilir. Ancak, tohumlar farklı genotiplere sahip olabilir, yani genetik olarak farklı olabilirler. Bu, tohumların farklı ana bitkilerden gelmesi veya farklı döllenmeler sonucu oluşması gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Ayrıca, çilek bitkilerinde kendine özgü bir özellik olan poliploidi (çoklu kromozom takımına sahip olma) de tohumla üreme yoluyla yeni bitkilerin genetik yapısını etkileyebilir.

Sürünücü gövde ile üreme yoluyla ise, bitkiler aynı ana bitkiden üremiş oldukları için genetik olarak aynı olma eğilimindedirler. Ancak, bitki gelişimi sırasında rastgele mutasyonlar da meydana gelebilir ve bu da yeni bitkilerin genetik yapısını değiştirebilir.

Sonuç olarak, çilek bitkisi hem sürünücü gövde ile hem de tohumla üreme yoluyla üreyebilir. Tohumla üreme yoluyla üretilen bitkilerin genetik yapısı ana bitki ile aynı olmayabilir, ancak sürünücü gövde ile üreme yoluyla üretilen bitkilerin genetik olarak aynı olma eğilimindedir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 31 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!