Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 35 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35

Sıra Sizde

Doku kültürünün diğer vejetatif üreme çeşitlerinden üstün yönleri var mıdır? Çeşitli bilim teknik dergilerinden ve genel ağ’ dan araştırınız. Sınıf ortamında arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap:

Doku kültürü, bitkilerin hızlı üretilmesi, hastalıklardan arındırılması, özel niteliklere sahip bitkilerin üretilmesi, genetik modifikasyonlar için materyal elde edilmesi ve endüstriyel amaçlarla bitki üretimi gibi birçok avantaja sahiptir. Diğer vejetatif üreme yöntemleri olan aşı, çelikle üreme, gövde çelikleme vb. yöntemlerinde elde edilen bitkiler, ana bitkinin genetik materyalinin tamamını taşıdığı için hastalık ve zararlılara karşı duyarlıdır ve özellikle endüstriyel amaçlar için uygun değildir. Doku kültürü ise, steril koşullarda gerçekleştirildiği için hastalık ve zararlılardan arındırılmış sağlıklı materyal elde edilir ve bu materyaller genetik olarak homojendir. Böylece elde edilen bitkiler daha dayanıklı, daha kaliteli ve daha verimlidir.

Ayrıca, doku kültürü yöntemi sayesinde bitkilerin üretimi hızlandırılır ve daha az alan kullanarak daha fazla bitki üretmek mümkün hale gelir. Böylece üretim maliyetleri düşerken verim artar ve daha sürdürülebilir bir tarım yapısı oluşur.

Ancak, doku kültürü yöntemi de bazı dezavantajlara sahiptir. Öncelikle, yöntemin uygulanması oldukça zahmetlidir ve uzmanlık gerektirir. Ayrıca, maliyetli bir yöntemdir ve düşük miktarda bitki üretimi için ekonomik değildir. Son olarak, bazı bitki türleri doku kültürüne uygun değildir ve bu bitkiler için diğer üreme yöntemleri tercih edilmelidir.

Tüm bu avantajlar ve dezavantajlar göz önüne alındığında, doku kültürü yönteminin diğer vejetatif üreme yöntemlerine göre üstün yönleri olduğu söylenebilir, ancak her bitki türü için uygun bir üreme yöntemi seçilmelidir.

2. DENEY

Deneyin Adı: Bitkilerde vejetatif üreme
Amaç: Vejetatif üremeyi gözlemlemek
Süre: 2 hafta
Araç gereç: Üzerinde gözler oluşmuş patates, toprak doldurulmuş iki küçük saksı, bisturi, etiket, kalem.

Uygulama

• Patatesi farklı yerlerinden bisturi yardımıyla kesiniz.
• Üzerinde gözler bulunan ve bulunmayan patates parçalarını ayrı gruplar hâlinde ayırınız.
• Göz bulunan parçaları birinci saksıya dikiniz. Dikilen parçaların gözlü patates olduğunu belirten etiketler hazırlayarak saksıya yapıştırınız.
• Göz bulunmayan patates parçalarını da diğer saksıya dikerek etiketleyiniz.
• Saksıları 25-30 OC arası sıcaklıkta aydınlık bir yere yerleştiriniz.
• Saksıları her gün bir miktar sulayarak bitki gelişimini kontrol ediniz.

Sonuçlandırma

1. Hangi saksılarda patates fidesi gelişti?

  • Cevap: Gözleri olan patates parçalarının dikildiği saksıda patates fidesi gelişecektir.

2. Patates fidesi gelişiminin sebebi nedir?

  • Cevap: Gözler, patates bitkisinin üremesi için önemlidir. Gözler, patates bitkisinin büyümesi için gerekli olan besinleri ve suyu emerler. Patates gözleri, kendi bitkilerinin üretilmesi için gereken özel hücreleri içerir.

3. Bu biçimde üreyebilen başka bitki örnekleri nelerdir? Araştırınız.

  • Cevap: Bu yöntemle üreyebilen diğer bitki örnekleri arasında muz, çilek, karpuz, patlıcan ve domates bulunur. Bu bitkilerin çoğu aynı şekilde vejetatif üreme ile üretilirler.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 35 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!