Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

Rh- kan gruplu bir anne, Rh+ kan gruplu bir bebeğe gebe kalırsa anne ve bebek arasında Rh uyuşmazlığı (kan uyuşmazlığı = eritroblastosis fetalis) gelişebilir. Doğum sırasında bebekten anne kanına geçen Rh+ faktörü, annenin bağışıklık sistemini uyarır ve Rh+ faktörüne karşı antikor (anti- D veya anti- Rh) üretimi başlar. Gebelik sonrası annede üretilen bu antikorlar Rh+ kan gruplu bebeklere geçer ve bebeklerin kan hücrelerini parçalar. Alyuvarların parçalanma oranına göre bebek ya ölü doğar ya belli hasarlara bağlı olarak düşük olur. Eğer bebek doğarsa sarılık, anemi, beyin hasarı ve kalp yetmezliği görülebilir. Bu durum tedavi edilmediğinde bebeğin hayatını kaybetmesine neden olabilir.

Rh uyuşmazlığı annenin ilk gebeliğinde genellikle bir sorun oluşturmaz. Çünkü annede antikorların oluşması ve bebeğe geçmesi sürecinde zaten doğum olayı gerçekleşmiş olur. Bundan sonraki gebeliklerde bebek Rh+ kan gruplu ise annede ilk gebelikte oluşan antikorlar bebeğin kanına karışarak Rh uyuşmazlığına bağlı sağlık sorunlarının ortaya çıkmasına sebep olur.

Örnek
AOrr genotipli anneyle ABRr genotipli babanın
a) Kan grubu fenotipi A olan kız çocuklarının olma ihtimali kaçtır?
b) Çocuklarında Rh uyuşmazlığının görülme ihtimali kaçtır?

A kan gruplu çocuklarının olma ihtimali 1/2’dir.
A kan grubuna sahip kız çocuklarının olma ihtimali 1/2-1/2=1/4’tür.
Kan uyuşmazlığı görülmesi için çocuğun Rh+ olması gerekmektedir. Dolayısıyla Rh uyuşmazlığı 2/4 yani 1/2’dir.

Kan grupları dışında tavşanlardaki kıl (post) kalıtımı ve sirke sineğinin [Drosophila melanogaster (Dıro- sofila melanogaster)] göz rengi kalıtımı çok alelliliğe örnek olarak verilebilir. Sirke sinekleri normalde kırmızı göz rengine sahiptir. Fakat bazen beyaz, parlak kırmızı, vişne rengi, fildişi ya da kayısı rengi gözleri olan sirke sinekleri de görülebilir (Görsel 2.12). Bu göz renkleri farklı aleller tarafından kontrol edilir. Kırmızı göz rengi diğer tüm göz renkleri üzerinde dominanttır. Ancak heterozigot durumda diğer iki alel bir arada bulunursa farklı göz renkleri ortaya çıkar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!