Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 75 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75

Soyağacı

Genetik ile ilgili çalışmalarda özelliklerin ve kalıtsal hastalıkların ebeveynlerden çocuklara ve daha sonraki nesillere aktarımını incelemek amacıyla soyağacı hazırlanır. Bu nedenle genetik, soyağacını sıklıkla kullanır. Soyağacı, kalıtılan bilgileri belirli bir hiyerarşi içinde ve şematik olarak evrensel sembollerden yararlanarak gösterir (Tablo 2.9).

Bunları Biliyor musunuz?

Soyağaçları, sadece kalıtsal özelliklerin aktarımını belirlemek ve izlemek amacıyla yapılmaz. Eski tarihlerde soyağaçlarının çok önemli bir yeri vardı. Dünya milletleri geçmişlerini bilmek için soyağacı oluşturmuştur. Soyağacının; soy kütüğü, nesep kütüğü, silsilename, şecerename, şecere-i hayat gibi farklı isimleri vardır. Türk-İslam tarihinde soyağacı ile ilgili önemli çalışmalar yapılmıştır.

SUNUM

Sunumun Adı: Soyağacı Oluşturma
Amaç: Resesif ve dominant özelliklerin soyağacındaki aktarımını izlemek
Süre: 1 hafta
Araç gereç: Fon kartonu ve renkli kalemler

Uygulama

• Size yol göstermesi amacıyla daha önce hazırlanmış soyağacı örneklerini inceleyiniz.
• İnsanda görülen çeşitli kalıtsal özelliklerden (göz rengi, kan grubu, alın açıklığı, saç şekli, yapışık kulak memesi, ten rengi, hemofili, renk körlüğü, altı parmaklılık gibi) sizin belirlediğiniz iki farklı özelliği seçiniz. Bu özelliklerin birinin resesif, diğerinin dominant olmasına dikkat ediniz.
• Bu konuda yardım alabileceğiniz aile büyüklerini belirleyiniz.
• Aile büyüklerinizden başlayarak geriye dönük bir soyağacı oluşturunuz (Soyağacı hazırlarken evrensel
sembolleri kullanınız).

Sonuçlandırma

• Seçmiş olduğunuz özelliğin aktarımı ile ilgili çıkardığınız sonuçlar nelerdir?

  • Cevap:

Resesif özellik, bir kişinin fenotipinde görünmeyebilir ancak genotipinde taşıyıcı olabilir. Eğer bu kişi resesif özelliği taşıyorsa, bu özelliği göstermeyen ebeveynlerden gelen dominant özelliği göstermeyen bir çocuk doğurabilir.

Dominant özellik, bir kişinin fenotipinde göründüğünde, bu kişi en az bir dominant aleli taşıyor demektir. Eğer bir çocuk dominant özelliği gösteriyorsa, en az bir ebeveyninin de dominant özelliği göstermesi gerekir.

• Oluşturduğunuz soyağacında dominant bir özelliğin ortaya çıkmadığı bireyler var mıdır?

  • Cevap: Oluşturulan soyağacında, dominant bir özelliğin ortaya çıkmadığı bireyler olabilir. Bu durumda, bu bireylerde dominant özelliği gösteren hiçbir alel yoktur. Ancak, bu bireyler resesif özelliği taşıyabilirler ve bu özelliği çocuklarına aktarabilirler. Bu nedenle, resesif özelliklerin soyağacındaki izlenmesi ve anlaşılması önemlidir.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 75 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!