Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 83 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83

ÜNİTE ÖZETİ

Kalıtım, bir canlının sahip olduğu özelliklerin nesilden nesile aktarılması olayıdır. Genetik ise bu canlı türleri arasındaki benzerlik ve farklılıkların ortaya çıkmasını sağlayan kalıtsal karakterlerin nesilden nesile nasıl aktarıldığını inceleyen bilimdir.

Kalıtımla ilgili çalışmaların başlangıcında insanlar, üstün özelliklere sahip bitki ve hayvan ırkları geliştirmeye çalışmışlardır.

Mendel’in çalışmalarına gelinceye kadar kalıtımla ilgili birçok görüş ve teori ortaya atılmıştır. Daha sonra genetik ile ilgili çalışmalar Mendel İlkeleri ile devam etmiş, günümüzde ise İnsan Genom Projesi ile hız kazanmıştır.

Mendel’in genetik ile ilgili yaptığı çalışmalar; karakter, özellik, homozigot, heterozi- got, genotip, fenotip, çaprazlama, arı döl, resesif ve dominant gibi kavramların ortaya çıkmasını sağlamıştır.

Mendel’in temelini attığı kalıtım çalışmalarında olasılık ilkeleri kullanılmaktadır. Mendel ilkeleri bağımsız genler için geçerlidir.

Monohibrit çaprazlama bir karakter yönünden heterozigot iki bireyin, dihibrit çaprazlama iki karakter yönünden iki bireyin çaprazlanmasıdır. Çaprazlamalar yapılırken gametler oluşturulur ve oluşan nesillerin genotiplerini belirlemek amacıyla Punnett karesi yöntemi kullanılabilir. Ayrıca gamet çeşidi sayısını belirlemek için formüller kullanılarak hesaplamalar yapılabilir.

Aynı kromozom üzerinde bulunan genlere bağlı genler denir. Bağlı genlerde krossing over gerçekleşmezse gamet çeşitliliği azalır.

Kontrol çaprazlaması yapılarak baskın fenotipli bir bireyin genotipi bulunabilir. Canlılarda özelliklerin ortaya çıkmasında aleller arasında dominantlık derecesi önemlidir. Buna göre oluşan nesillerin fenotipik ve genotipik oranları değişir. Bu durumda; eş baskınlık, eksik baskınlık ve çok alellik görülür.

Cinsiyete bağlı kalıtımda X kromozomu ile hemofili ve kısmi renk körlüğü gibi genetik hastalıklar aktarılır. Soyağaçları hazırlanarak kalıtsal özelliklerin ve hastalıkların sonraki nesillere aktarımı incelenir.

Mitokondriyal kalıtımda annenin mitokondriyal DNA’sı ve bu DNA’da bulunan genetik bilgiler yavru bireylere aktarılır.

Akraba evlilikleri, ülkemizde ve dünyada kalıtsal hastalıkların ortaya çıkmasını ve hastalıklı bireylerin doğma ihtimalini artırır.

Mutasyonlar, kromozomların bağımsız dağılımı ve mayozdaki krossing over olayı canlılarda genetik varyasyonlar meydana getirerek biyolojik çeşitliliği sağlar.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 83 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!