Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

“10. Sınıf Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

21 ve 22. soruları verilen metne göre cevaplayınız.

Biyoçeşitlilik

Genler, türlerin kimliğini belirler. Bu nedenle bir ateş böceğinin genlerinden sadece ateş böceği, bir Uludağ köknarı ağacının genlerinden de sadece Uludağ köknarı ortaya çıkar. Zigot hücresinde hangi genler varsa birey o genlerde bulunan bilgilerin kodlanmış şekliyle oluşur. Canlının yetiştiği çevre ise o kodlanmış bilgileri normal koşullarda değiştiremez ancak onlara yön verebilir. Şöyle ki tek yumurta ikizleri aynı genetik yapıya sahiptir ancak bu bireyler çevrenin etkisiyle fenotiplerinde farklılıklar gösterebilir (Görsel 2.23). Bir türü diğer türlerden ayıran kendine özgü genleri olduğu gibi bir tür içindeki her bireyin de sadece kendine özgü bazı genleri ve gen dizilimleri vardır. Türü oluşturan bireylerin aynı türe ait olmanın gereği olarak ortak genlere sahip olmaları yanında, bazı özellikleri bakımından farklı genlere sahip olmaları tür içi genetik çeşitliliği oluşturur. Örneğin bir bahçıvan, aynı asma türü (Vitis vinifera = üzüm bitkisi) içinde erken meyve veren ırklar ya da bireylerin yanında geç meyve veren bireylerin de olmasını ister. Çünkü daha geniş bir zaman diliminde meyve elde etme şansına sahip olur. Erken ya da geç meyve verme olayı, farklı genler tarafından kontrol edilir. Aynı şekilde bir buğday üreticisi, bir yörede soğuklara dayanıklı kışlık buğday yetiştirirken başka bir yöredeki diğer bir buğday üreticisi kuraklığa dayanıklı yazlık buğdayı yetiştirebilir.

21. Canlı türlerinin kimliğinin belirlenmesinde çevrenin etkisi nasıl olur?

  • Cevap: Canlının yaşadığı çevre normal şartlarda genetik kodu değiştirmez sadece ona yön verir. Örneğin aynı genetik koda sahip olan tek yumurta ikizlerinde olduğu gibi çevrenin etkisiyle bireylerde farklı fenotipik özellikler görülebilir.

22. Aynı türe ait bireylerin bazı farklı genlere sahip olmalarının faydaları nelerdir? Örnekler ile açıklayınız.

  • Cevap: Bir türün bireyleri arasında bazı farklı gen dizilimleri vardır. Bu durum tür içi genetik çeşitliliği sağlar. Örneğin asma türlerindeki bu tür içi çeşitlilik ile erken ve geç meyve veren ırkları sayesinde üreticiler daha geniş zaman diliminde meyve elde etme şansına sahip olurlar.

10. Sınıf Fen Lisesi Biyoloji Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!