Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 102 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102

2. 500 mL’lik dereceli silindirin içine 200 mL çizgisine kadar su doldurunuz.
3. Dinamometrenin ucuna bağlı kütleyi dereceli silindire dokundurmadan yavaş yavaş suya daldırınız. Bu arada dinamometrenin gösterdiği değerin değişimine dikkat ediniz.
4. Dinamometrenin ucuna bağlı kütleyi tabana temas etmeyecek bir biçimde tamamen suya batırıp cismin hacmini bularak tabloda ilgili kısma kaydediniz.
5. Cisim su içindeyken dinamometrenin gösterdiği değeri, sudaki ağırlık olarak tabloya kaydediniz.
6. Dereceli silindir içindeki suyu boşaltarak bu kez 200 mL çizgisine kadar zeytinyağı ile doldurunuz.
7. Dinamometrenin ucuna bağlı kütleyi yavaş yavaş zeytinyağına daldırınız.
8. Kütle zeytinyağının içine tamamen daldırdıktan sonra dinamometrenin gösterdiği değeri zeytinyağındaki ağırlık olarak tabloya yazınız.

Değerlendirme

1. Cismi suya ve zeytinyağına yavaş yavaş batırırken dinamometrenin gösterdiği değer nasıl değişti?

  • Cevap: Cismi suya ve zeytinyağına yavaş yavaş batırırken dinamometrenin gösterdiği değer azaldı.

2. 200 g kütlenin havadaki ağırlığı ile sudaki ve zeytinyağındaki ağırlığı arasında fark oluştu mu? Her üç ortamdaki ağırlık farkı kaç N oldu?

  • Cevap: Standart 200 g kütlenin havadaki ağırlığı 1.96 N iken su içinde 1.18 N, zeytinyağı içinde ise 1.04 N olarak ölçüldü. Her üç ortamdaki ağırlık farkı, havadaki ağırlık ile ortamdaki ağırlık farkının mutlak değeri olarak hesaplandığında, su için 0.78 N ve zeytinyağı için 0.92 N oldu.

3. Ağırlık farkının nedeni nedir?

  • Cevap: Cisim sıvı içindeyken, sıvının kaldırma kuvveti denilen bir kuvvet tarafından yukarıya doğru desteklenir. Bu kuvvet, cismin sıvıya yerleştiği hacmin büyüklüğüne bağlıdır. Sıvı içindeki cismin ağırlığı, havadaki ağırlığından daha azdır, çünkü sıvının kaldırma kuvveti cismin ağırlığını bir miktar azaltır. Bu nedenle, sıvı içindeki cismin dinamometre tarafından ölçülen ağırlığı havadaki ağırlığından daha düşüktür.

4. Cismi suya tamamen batırdıktan sonra cisim biraz daha derine daldırıldığında dinamometrenin gösterdiği değer değişti mi?

  • Cevap: Cisim suya tamamen batırıldıktan sonra cisim biraz daha derine daldırıldığında dinamometrenin gösterdiği değer değişmedi. Çünkü, cisim suya tamamen batırıldığında sıvı içinde kendi yerini bulmuş ve kaldırma kuvveti artık cismin ağırlığını tam olarak dengelemişti. Bu nedenle, cismin suya daha fazla batırılması, kaldırma kuvvetinin değişmesine neden olmaz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 102 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!