Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 16 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16

Bir iletkenin herhangi bir kesitinden 1 s’de geçen yük miktarı 1 C ise o iletkenden geçen akım şiddeti 1 A olur. Akım şiddeti (I) aşağıdaki bağıntıyla hesaplanır.

İletken katılarda akımı meydana getiren temel etken eksi yüklü elektronların hareketidir. İletken sıvılarda (iyonik çözeltiler) serbest elektron bulunmaz ancak sıvı içinde hareket edebilen artı ve eksi iyonlar bulunur. Bu tip sıvılarda akımı oluşturan artı ve eksi iyonların hareketidir. Gazların yapısında serbest elektron ve iyon bulunmadığı için gazlar yalıtkandır. Plazmanın içinde çok sayıda serbest elektron ve iyon bulunur. Bu serbest elektron ve iyonlar elektrik alanda kolaylıkla harekete geçer. Gerek yük taşıyıcıların bolluğu gerekse yük taşıyıcıların katı ve sıvı ortamlara göre daha serbest ve hızlı hareket edebilmesi plazmayı katı, sıvı ve gazlardan daha iyi iletken kılar. Öyle ki plazma çok iyi bir iletken olarak kabul edilen bakırdan bile yaklaşık yüz kat daha iyi bir iletkendir.

SIRA SİZDE

Bir iletkenin A kesitinden saniyede 5.1019 tane elektron geçmektedir. Buna göre iletkende oluşan akım şiddeti kaç A’dir?

  • Cevap:

Verilen bilgiye göre, iletkenin A kesitinden saniyede 5.1019 tane elektron geçmektedir. Burada, akım şiddeti, birim zamanda (saniyede) geçen yük miktarıdır. Elektronun yükü ise e’dir.

Bir elektronun yükü (e) ≈ 1.6 × 10-19 C (Coulomb)

Saniyede 5.1019 elektronun geçtiği iletkenin akım şiddeti: I = n * q * A I = (5.1019 elektron/s) * (1.6 × 10^-19 C/elektron) * A I = 8.16 A * A I = 8.16 A2

Sonuç olarak, verilen bilgilere göre, iletkenin kesit alanı bilinmediği için akım şiddeti hesaplanamamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 16 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
4
unlike
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!