Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 172 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172

Sokaktaki trafiğin ses şiddeti bir musluktan damlayan suyun çıkardığı sesin yaklaşık 1000 katıdır. Fakat sokaktayken çoğu zaman trafik sesinden rahatsız olmayız. Uluslararası Standartlar Örgütünün ortaya koyduğu rahatsızlık duyma noktasının başlangıcı yaklaşık 60 dB’dir. Genel olarak 60 dB seviyenin üstündeki seslere kısa veya uzun süreli maruz kalan insanlarda geçici ya da kalıcı işitme kaybı oluşur. İşitme kaybında ilk belirti, yüksek frekanslı seslerin duyulma ve anlaşılma eşiğinin yükselmesiyle başlar. Örneğin 120 dB seviyesindeki ses dalgalarına 10 dk maruz kalmak 1000 Hz frekanstaki seslerin duyulma seviyesini 0 dB’den 28 dB’e yükseltir. 92 dB’lik sese on yıl maruz kalmak ise aynı frekansta duyma eşiğinin 28 dB’de kalıcı olmasına neden olur. Bu nedenle uzmanlar gürültülü ortamlarda uzun süreli du- rulmamasını önerir. Zorunlu hâllerde ise ses seviyesini düşürecek kulaklık vb. araçların kullanılmalı. Ayrıca özellikle kulaklıkla yüksek sesle müzik dinlemek de kalıcı işitme kaybına neden olabilir.

Sesin Tınısı

Sesin tınısı, sesin rengini ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Tınıya ses kaynağının kimliğini belirten özellik de denir. Aynı notayı aynı frekansta, aynı sürede çalan keman ve piyanonun farklı kaynaklar olduğu yayılan ses dalgalarının tınısından anlaşılır. Bu nedenle aynı enstrümanlarda tını bir işe yaramaz. Tınıyı oluşturan fiziksel neden ses kaynaklarını oluşturan bileşenlerin (parçaların) doğal frekanslarının farklı olmasıdır. (Doğal frekans rezonans konusunda ayrıntılı açıklanmıştır.)

Rezonans

Görsel 3.51’deki gibi birbirine temas etmeyecek şekilde yan yana duran özdeş iki diyapazondan birine plastik çekiçle hafifçe vurulduğunda kısa bir süre sonra ikinci diyapazonun da titreştiği görülür. Bu olayda birinci diyapazonun yaydığı ses dalgaları, ikinci diyapazonu aynı frekansta daha büyük genlikle titreşime zorlar. Rezonans adı verilen bu olayı daha ayrıntılı açıklamadan önce bazı terimlerin bilinmesi gerekmektedir. Bunlardan biri doğal frekanstır. Bir cismin esnekliğine ve kütlesine bağlı olan ve cismin o frekansta tit- reştirilmesi durumunda sürekli ve yüksek genlikli titreşim yapacağı frekansa doğal frekans denir. Tıpkı ikinci diyapazonun titreşiminde olduğu gibi bir cisme dışarıdan uygulanan bir etki doğal frekans ile aynı frekansta titreşim başlatırsa o cisim rezonansa gelmiş olur. Rezonansa gelmiş cisimler, çok yüksek genlikle titreşir.
Rezonansın ortaya çıkarabileceği yüksek genlik ve yıkıcı etkiye en belirgin örnek,Washington’daki Tacoma Köprüsü’nün yapımından kısa bir süre sonra yıkılmasıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 172 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!