Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 176 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176

Görsel 3.59’da görüldüğü gibi biribiriyle temas hâlindeki plakalardan herhangi biri levhalar arasındaki sürtünme kuvvetini yenerek hareketlenir. Bu hareket çok kısa bir zaman aralığında gerçekleşir. Sonunda çok uzaklara kadar yayılabilen deprem (sarsıntı) dalgaları ortaya çıkar. Bu sırada yeryüzünde, bazen gözle görülebilen, kilometrelerce uzanan ve fay adı verilen arazi kırıkları oluşabilir. Bu kırıklar her zaman yeryüzünde göz- lenemeyip yüzey tabakaları ile gizlenmiş olabilir. Plakalarda zamanla yavaş yavaş gerçekleşen aşınma ve harekete zorlanma bu bölgede bir enerji depolanmasına yol açar. Enerji, kritik bir değere ulaştığında fay düzlemi boyunca var olan sürtünme kuvvetini yenerek fay çizgisinin her iki tarafındaki kayaç bloklarının hareketlenmesine yol açar. Bu olay ani yer değiştirme hareketi olup plakalar arasında biriken potansiyel enerjinin kinetik enerjiye dönüşmesidir. Bu durum yeryüzünde deprem adı verilen doğa olayına neden olur.

Depremlerin büyük çoğunluğu yukarıda anlatılan şekilde gerçekleşmesine rağmen bazı bölgelerde volkanik patlamalarla ya da yer altındaki boşlukların (mağara), kömür ocaklarında galerilerin, tuz ve jipsli (alçı taşı) arazilerde erime sonucu oluşan boşlukların tavan blokunun çökmesi ile de oluşur. Merkezi okyanus dibinde olan derin okyanus depremlerinden sonra okyanusun iç kısmından kıyılara kadar uzanan ve bazen kıyılarda büyük hasarlara neden olan dev dalgalar oluşur. Bu dev dalgalara tsunami denir.

Depremin Büyüklüğü ve Şiddeti

Depremin büyüklüğü; depremin kaynağında açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü, şiddet ise depremin yapılar ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Depremin büyüklüğü, kırılan plakanın yüzey alanına, kırılan yüzeyin iki tarafında kalan kayaçların birbirlerine göre bağıl olarak ne kadar yer değiştirdiğine ve kırılan kayaçların sertliğine bağlı olarak değişir. Depremin şiddeti ise depremin büyüklüğüne, odak derinliğine ve o bölgedeki yapıların depreme karşı dayanıklılığına bağlı olarak değişir. Depremin şiddeti, depremlerin gözlenen etkileri sonucunda ve uzun yılların vermiş olduğu deneyimlere dayanılarak hazırlanmış olan “şiddet cetvellerine” göre değerlendirilmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 176 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!