Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 250 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250

SIRA SİZDE

Eşit karelere bölünmüş sistemde asal eksenleri çakışık olacak şekilde yan yana konulan ince kenarlı M ve N merceklerinden M merceğine gönderilen ışının sistemi terk edinceye kadar izlediği yol gösterilmiştir. Buna göre merceklerin odak uzunluklarının oranı fM/fN kaçtır?

  • Cevap:

İnce kenarlı merceklerin birbirine paralel yerleştirildiği sistemde ışık ışınları merceklerden geçerken kırılırlar ve toplanırlar. Eğer sistemdeki merceklerin asal eksenleri çakışıksa, bu sistem eşdeğer bir tek mercek ile değiştirilebilir. Bu durumda, sistemdeki toplam odak uzunluğu, merceklerin odak uzunluklarının toplamına eşit olacaktır.

Verilen diyagrama göre, ışık ışınları önce M merceğine girmekte, burada kırılıp sonra N merceğine gelmekte ve tekrar kırılarak sistemden çıkmaktadır. Sistemdeki toplam odak uzaklığı bu ışık ışınlarının izlediği yola eşit olacaktır. Bu yolda ışık ışınları M merceğinin odak noktasına geldikten sonra tekrar N merceğinin odak noktasına gitmektedir. Bu nedenle,

fM + fN = d

Burada fM ve fN sırasıyla M ve N merceklerinin odak uzunluklarıdır ve d sistemden geçen ışık ışınlarının izlediği yoldur.

Soru, fM/fN oranını istemektedir. Bu oranı bulmak için yukarıdaki denklemi fN ile bölersek,

fM/fN + 1 = d/fN

fM/fN = (d/fN) – 1

Burada d/fN sistemin N merceğinden geçen ışınların izlediği yolu N merceğinin odak uzunluğuna bölen bir orandır. Diyagrama göre bu oran, 3/2’dir. Dolayısıyla,

fM/fN = (3/2) – 1 = 1/2

Yani, M merceğinin odak uzunluğu, N merceğinin odak uzunluğunun yarısı kadardır.

SIRA SİZDE

Eşit karelere bölünmüş sistemde odak uzaklığı 3 birim olan ince kenarlı merceğin önüne boyları eşit ve 3 birim olan iki kalem konulmuştur. X kalemi merceğin optik merkezinden 6 birim, Y kalemi ise 2 birim uzaklığa yerleştirilmiştir.
Buna göre X ve Y kaleminin,

a) Mercekteki görüntülerinin yerini çizerek bulunuz.

  • Cevap:

Öncelikle, X kalemi merceğin önünden 3 birim uzaklıkta bulunuyor, dolayısıyla ışınları merceğe paralel olacak şekilde gönderdiğimizde mercekten geçerek kırılarak birbirlerine yakınlaşırlar ve merceğin odak noktasında kesişirler. Bu nedenle, X kaleminin mercekteki görüntüsü, merceğin odak noktasına denk gelir.

Y kalemi ise merceğin önünde 2 birim uzaklığa yerleştirilmiş, bu nedenle ışınları merceğe eğik bir açıyla gelir. Bu durumda, ışınlar mercekte kırılır ve paralel hale gelirler. Daha sonra, bu paralel ışınlar merceğin odak noktasında kesilirler. Yani, Y kaleminin görüntüsü de merceğin odak noktasına denk gelir.

b) X ve Y kaleminin görüntülerinin özellikleri nelerdir?

  • Cevap:

Hem X kaleminin hem de Y kaleminin görüntüleri, merceğin odak noktasına denk geldiği için, görüntüler gerçek, ters ve sabit büyüklükte olacaktır. Yani, kalemlerin gerçek görüntüleri merceğin odak noktasında bulunacak ve büyüklükleri kalem boyutlarıyla aynı olacaktır.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 250 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!