Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 261

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 261 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 261

Gözle görülemeyecek kadar küçük cisimleri görüp inceleyebilmek için Görsel 4.155’teki gibi mikroskop kullanılır. Mikroskopun çalışma sistemi, büyütecin sistemine benzemekle birlikte bazı farklılıklar vardır. Mikroskopta çevre ışığı yerine belli bir ışık kaynağı kullanılır. Aydınlatma ışığı bir yoğunlaştırıcı lens yardımıyla cisim üzerine odaklanır. Cisimden yansıyan ya da geçen ışık ışınları objektif lens tarafından kırılarak cismin büyütülmüş ilk görüntüsü oluşturulur. Oluşan görüntü paralel ışık demetleri hâlinde mikroskop tüpünden okülere (göz merceği) ulaştıktan sonra ikinci büyütmeye uğrar, odağa kırılan ışık demetleri gözde son görüntüyü oluşturur. Oluşan görüntü aslında iki kez büyütülmüş sanal görüntüye ait olduğundan cismin yeterince büyük bir görüntüsünü gözlemek mümkündür. Bu yöntemle cismin bir milyon kez büyütülmüş görüntülerini elde etmek mümkündür.

Optik araçlar kullanılarak üretilen diğer bir cihaz da fotoğraf makineleridir. Bir fotoğraf makinesinin temel elemanları; içine ışık girmeyen karanlık bir kutu, ince kenarlı mercek, merceği belli bir süre açık tutacak kapak (diyafram) ve ışığa duyarlı kayıt ortamıdır. Kaliteli bir dijital fotoğraf makinesinde mercekte oluşacak renk sapması vb. kusurları gidermek için birden fazla mercek kullanılır. Diyafram, cisimden gelen ışığın miktarını kontrol etmek için açıklığı değiştirebilecek şekilde açılıp kapanabilir. Görsel 4.156’da dijital bir fotoğraf makinesinde kullanılan optik düzenek gösterilmiştir.

Gökyüzü Neden Mavi Görünür?

Güneş ışığı atmosfere girdiğinde hava molekülleriyle çarpışarak etkileşir. Bu etkileşim nedeniyle ışık tanecikleri hava molekülleri içinde saçılmaya uğrar. Gelen ışığın dalga boyu ne kadar küçükse saçılma miktarı da o kadar büyük olur. Bu durumda Güneş ışığı içindeki mor, mavi ve yeşil ışığın dalga boyları sarı, turuncu ve özellikle kırmızı ışığa göre daha kısa olduğundan daha fazla saçılmaya uğrar. Dolayısı ile mor ışık kırmızı ışıktan yaklaşık on altı kat, mavi ışık kırmızı ışıktan yaklaşık on kat daha fazla saçılır. Gökyüzüne baktığımız zaman, görünür ışığın mor, mavi ve yeşil dalga boylarındaki saçılmış ışık bütün yönlerde gözümüze ulaşır. Bu dalga boylarındaki saçılmış ışığın birlikte oluşturduğu etki mavi ışık olarak algılanır. Bu nedenle gökyüzü Görsel 4.158’deki gibi mavi olarak görünür. Deniz ve okyanusların mavi görünmesinin nedeni ise gökyüzünden gelen mavi ışığı yansıtmasıdır. Yoksa bu sular da aslında içme suyumuz gibi şeffaf ve renksizdir. Dünya renkli gökyüzüne sahip tek gezegen değildir. Örneğin toz fırtınaları nedeniyle Mars, öğle vakti kırmızı, gün batımında ise mor bir renk alır. Güneş’in doğarken ve batarken ufukta kırmızıya yakın renkte görünmesi de diğer renklerdeki ışığın atmosferde fazla saçılması sonucunda kırmızı ve turuncu rengin az saçılarak gözümüze ulaşmasıdır. Güneş’in doğuş ve batış anında ışınlar, atmosferde çok daha uzun mesafeler kat ederek çok fazla saçılıma uğrar.

4.8. PRİZMALAR

Görsel 4.157’de görülen birbirine paralel olmayan iki düzlem yüzeyle sınırlandırılmış saydam cisimlere ışık prizması denir. Işık prizmalarında kırıcı yüzeyler arasında kalan açıya tepe açısı ya da kıran açı adı verilir. Tepe açısının karşısında ve kırıcı yüzeyleri birleştiren yüzeye de taban adı verilir. Görsel 4.157’de tepe açısı ve taban gösterilmiştir.

Işık prizmalarına gelen tek renkli ışın yüzeylerde kırılma kanunlarına uygun olarak davranır. Dalga boyları farklı olan her ışık ışını kırıcılık indisi farklı saydam ortamlar arasındaki geçişinde farklı açılarla kırılmaya uğrar. Bu durumda prizma yüzeyine gelen farklı dalga boyundaki (farklı renklerdeki) ışınların kırılma açıları da farklı olur. Işığın dalga boyu küçüldükçe kırılma indisi artmakta, dalga boyu büyüdükçe kırılma indisi küçülmektedir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 261 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!