Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 51 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51

Sigortalar; gerilim hattının aşırı yüklenmesi, kısa devre veya elektrik kaçağı durumlarında binaya akım girişini kendiliğinden keserek olası tehlikeleri önler.

Elektrik akımının yarattığı tehlikelerden korunmak için açık kablolara temas edilmemesi, topraklama hattı olan prizlerin kullanılması, elektriğin bulunduğu ortamların kuru olması ve elektrikle çalışırken yalıtkan araç gereçlerin kullanılması gerekir. Ayrıca elektrikli araçlar uzun süre çalıştırılmamalı, ısınan araçların elektrikle bağlantısı hemen kesilmelidir.

Önemli bir hatırlatma da elektrik akımına kapılan kişileri kurtarırken onlara doğrudan el ya da ayakla müdahale edilmemek gerekir. Yalıtkan ve kuru bir cisimle elektriğe kapılan kişinin elektrik akımı ile bağlantısı kesilmeli, mümkün olduğunca çabuk sigortalar kapatılmalıdır. Bu tür durumlarda sağlık personelinin ya da ilk yardım bilgisi olan kişilerin müdahale etmesi gerekir. Yapılacak en doğru davranış yalıtkan bir nesneyle elektrik akımına maruz kalan kişinin akımla temasını kesmek ve vakit geçirmeden 112 Acil Çağrı Merkezine haber vermektir.

1.3. MIKNATIS VE MANYETİK ALAN
Demir, nikel, kobalt gibi elementleri ve bu elementlerden meydana gelen alaşımları çekme özelliği gösteren demiroksit (Fe3O4) bileşiğine ya da sonradan bu özellik kazandırılan maddelere mıknatıs denir. Mıknatıslar doğal, yapay ve elektromıknatıs olmak üzere üçe ayrılır.

Efsaneye göre mıknatıs (mag- nes) sözcüğü sürüsünü otlatırken ayakkabısının çivileri ve sopasının demir ucu yere yapışıp kalan Mag- nes adlı bir çobandan gelmektedir. Bir başka varsayıma göre mıknatıs (magnes) sözcüğü, mıknatıslık özelliği taşıyan manyetit taşların bolca bulunduğu Manisa (Magnei- sa) kentinden gelmektedir.

İlk başlarda sadece metalleri çekme özelliğiyle ilgilenilen bu taşların daha sonraları bir ipin ucuna serbestçe asıldığında ya da bir tahta parçası üzerinde suya bırakıldığında daima kuzey güney doğrultusunu gösterdiği fark edildi. Sonraki yıllarda mıknatısın bu özelliğinden yararlanılarak denizciler için pusulalar geliştirildi. Pusula, aynı ilkeyle kuzey güney doğrultusunu işaret eden aslında manyetik bir ibre veya çubuk olarak tanımlanabilir. Kuzeyi gösteren uç kuzey kutbu, güneyi işaret eden uç da güney kutbu olarak adlandırılır. Günümüzde evlerde buzdolaplarının kapısının kapalı kalmasını sağlayan şeritlerde, buzdolabı kapak süslerinde, pusulalarda, hoparlörlerde, kapı zillerinde, elektrik motorlarında olmak üzere pek çok alanda kullanılan mıknatıslar yaşamımızın vazgeçilmez unsurlarındandır.

DENEY 1.5

Amaç

Mıknatısların özelliklerini ve oluşturduğu manyetik alanı gözleyebilme

Araç Gereç

• Bir adet çubuk mıknatıs
• Bir adet pusula
• Bir kutu demir tozu
• Bir adet 20×30 cm boyutlarında cam levha
• Tahta ya da CD kalemi

Yönerge

1. Çubuk mıknatısı deney masasının üzerine yatay olarak koyunuz.
2. Cam levhayı da çubuk mıknatısın üzerine koyunuz.
3. Pusulayı görseldeki gibi cam levhanın üzerinde en az on farklı noktaya yerleştirerek ibrenin gösterdiği doğrultuyu cam üzerine çiziniz.
4. Mıknatıs ve cam levhanın konumunu bozmadan demir tozlarını cam üzerine düzgün dağılacak biçimde serpiniz. Demir tozlarının alacağı biçimi gözlemleyiniz.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 51 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!