Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 56 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56

İletken telin üst üste sık sarılmasıyla ve akım şiddetinin artmasıyla birim alandaki manyetik alan şiddeti artar. Dolayısıyla daha güçlü bir mıknatıs elde edilmiş olur. Elektromıknatıslar günlük hayatta çamaşır makinesi, saç kurutma makinesi, vantilatör gibi cihazların içindeki elektrik motorlarında; Görsel 1.60’ta görülen kapı zili, kapı otomatikleri, hoparlör gibi düzeneklerde; hızlı trenlerde, metal hurda taşıyan vinçlerde; ses ve görüntü iletiminde; gerilim alçaltıp yükselten trafolarda ve adaptörlerde kullanılır. Elektrikle çalışan araçların hemen hemen hepsinde elektromıknatısın bulunduğu söylenebilir. Ayrıca elektromıknatıslar iki nokta arasındaki potansiyel farkı ölçen voltmetrelerin ve akım ölçmede kullanılan ampermetrelerin yapımında kullanılır.

Maglev sözcüğü manyetik olarak havada tutma, yükseltme anlamına gelen İngilizce Magne- tic Levitation (Manyetik Leviteyşın) sözcüklerinin kısaltılmasından türetilerek bir tren türüne isim olarak verilmiştir. Bu trenler basit mıknatıs uygulamalarının tren ile raylara uygulanması esasına göre yapılmıştır. Bu sistemde raylara ve trene yerleştirilen aşırı derecede soğutulmuş elektromıknatıslar (süpe- riletken mıknatıslar) sayesinde iki manyetik kutup arasındaki çekme ve itme kuvvetinden yararlanılmış, trenin manyetik rayların sadece birkaç santim üstünde adeta havada asılı durması sağlanmıştır. Maglev trenlerinin en önemli özelliği makinisti olmadan bilgisayar gözetimi altında çalışabilmesi ve yaklaşık 500 km/h hıza ulaşabilmesidir.

Amaç

Akım taşıyan bir telin oluşturduğu manyetik alan çizgilerini gözleyebilme

Araç Gereç

• Bir adet güç kaynağı
• Bir adet reosta
• Bir adet anahtar
• 20 cm’lik iletken tel
• Bağlantı kabloları
• A4 ebadında kâğıt
• Bağlantı ayakları

Yönerge

1. Ortasından tel geçirilmiş gergin bir kâğıdı yere paralel şekilde tutarak yandaki devreyi oluşturunuz.
2. Demir tozlarını kâğıdın üzerine yavaş yavaş her tarafına dağılacak biçimde serpiştiriniz.
3. Gerilimi yaklaşık 6 V’a ayarlayıp anahtarı kapatarak demir tozlarının hareketini gözlemleyiniz.
4. Reosta yardımıyla akım şiddetini yavaş yavaş artırarak demir tozlarındaki değişimi tekrar gözleyiniz.

Değerlendirme

1. Anahtarı kapattığınızda demir tozları nasıl şekil alır?

  • Cevap: Anahtarı kapattığınızda demir tozları manyetik alan etkisiyle çizgiler boyunca hizalanır ve bu şekilde şekil alırlar.

2. Demir tozlarının gözlemlediğiniz şekli almasının sebebi nedir?

  • Cevap: Manyetik alan, akım taşıyan telin etrafında bir halka şeklinde oluşur. Demir tozları manyetik alan çizgilerinin yoğunlaştığı bölgelerde bir araya gelerek hizalanır ve bu nedenle manyetik alanın şeklini yansıtır.

3. Akımın arttırılmasıyla demir tozlarının aldığı şekil arasında nasıl bir ilişki vardır?

  • Cevap: Akım şiddetinin artması manyetik alanın yoğunluğunu arttırır. Bu nedenle demir tozları manyetik alan çizgilerinin daha yoğun olduğu bölgelerde daha fazla hizalanır, böylece şekil daha belirgin hale gelir.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 56 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!