Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 61 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61

Bu konuda yapılan deneyler ile bazı memeli türlerinin de Dün- ya’nın manyetik alanına tepki verdikleri ortaya çıktı. Örneğin Almanya’daki Duisburg-Essen (Düsburg Essin) Üniversitesi Biyoloji Fakültesinden Hynek Burda (Hünek Buada) ve Sabine Begall (Zabine Bigıl), uydu görüntüleri üzerinden yaptıkları araştırmada hayvanların büyük bölümünün hangi kıtada olurlarsa olsunlar otlarken ya da dinlenirken bedenlerini kuzey güney yönünde hizaladıklarını tespit etti. Ayrıca köpeklerin de dışkılarken kuzeye ya da güneye döndüklerine işaret eden çok sayıda araştırma vardır. Görsel 1.70’te görülen deniz kaplumbağaları da yumurtlamak için seçtikleri kumsalları manyetik alana göre belirler.

Dünya’nın manyetik alanı, yer yüzeyinin zararlı radyasyonlardan korunması bakımından da önemlidir. Dünya’nın manyetik alanı, saniyede 300-400 km hızla Güneş’ten kopup gelen iyo- nize olmuş parçacıklardan oluşan Güneş rüzgârlarını Görsel 1.71’deki gibi püskürtür.

milyon yıl içinde birçok kere yön değiştirmiştir. Bunun için gerekli kanıtı demir içeren bir çeşit taş olan bazalt vermektedir. Görsel 1.72’de görülen bazalt taşı okyanus tabanındaki volkanik fışkırmalarla ortaya çıkar. Lavlar soğurken bazalt katılaşır ve yerin manyetik alanı yönünde şekil alır. Bu taşların farklı yöntemlerle yaşları belirlenerek manyetik alanın periyodik olarak yön değiştirmesi hakkında kanıtlar toplanmış olur. (Komisyon tarafından yazılmıştır.)

SIRA SİZDE

Tatlı suda doğup tuzlu suda büyüyen somon balıklarının, okyanusta binlerce km yol kat ettikten sonra tatlı su kaynağına geri döndükleri bilinmektedir. Somon balıklarının bu yolculuğu gerçekleştirebilmesini nasıl açıklarsınz?

  • Cevap:

Somon balıklarının bu yolculuğunu gerçekleştirebilmelerinin ana nedeni, doğdukları tatlı su kaynaklarına yumurtlamak için geri dönmeleri gerektiğidir. Ancak okyanusta geçirdikleri süre boyunca, yönlerini kaybetmemek için manyetik alanları kullanarak navigasyon yapabildikleri düşünülmektedir.

Birçok hayvan türü, Dünya’nın manyetik alanı tarafından oluşturulan manyetik bir pusula kullanarak yönlerini belirleyebilirler. Bu manyetik alan, gezegenimizin manyetik çekirdeği tarafından üretilir ve Dünya’nın manyetik kuzey kutbu ile manyetik güney kutbu arasında bir hat boyunca uzanır. Somon balıkları da bu manyetik alanı kullanarak, doğdukları tatlı su kaynaklarına geri dönebilirler.

Somon balıklarının manyetik alanı nasıl algıladığı tam olarak anlaşılamamış olsa da, muhtemelen vücutlarında manyetit adı verilen bir mineral içerirler. Bu mineral, manyetik alanı algılamalarına ve yönlerini belirlemelerine yardımcı olabilir. Ayrıca, somon balıklarının denizde yönlerini belirlemek için güneş, ay ve yıldızları da kullanabilecekleri düşünülmektedir.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 61 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!