Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 64 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Verilen bilgiler doğrultusunda 1 ve 2. soruları cevaplayınız.

Bir lambanın parlaklığı gücü ile doğru orantılıdır. Lambaların üzerinde yazan güç, üzerinden geçebilecek maksimum akımı belirler. Güç değerini aşan bir akım geçmesi durumunda lamba zarar görerek kullanılamaz hâle gelir. Bu nedenle devreye belli sayıdaki pilin uygun şekilde bağlanması gerekir.

Betül, öğretmeninin verdiği proje ödevi için özdeş 12 V’luk iki pil ile direnci 6 ohm ve gücü 24 watt olan özdeş iki lamba yardımıyla uzun süre ışık verebilen bir devre kurmak istiyor. Projenin amacına uygun olduğunu düşünüp lambanın birini kullanarak Şekil I’deki devreyi kuruyor. Aynı ödev için sınıf arkadaşı Berkay ise Şekil II’deki devreyi kuruyor (Üreteçlerin iç direnci önemsizdir.).

1. Betül ve Berkay’ın kurduğu devrelerden hangisi proje amacına uygundur? Neden?

  • Cevap: Betül’ün kurduğu devre daha uzun süre ışık vereceğinden proje amacına uygundur. Çünkü Betül’ün devresinde devre akımı 2 A olup her pilden 1 A akım çekilir. Oysa Berkay’ın devresinde devre akımı 4 A olup her pilden 4 A akım çekilir.

a) Betül’ün kurduğu devre uygundur.
b) Betül’ün kurduğu devrede pillerden daha az akım geçer.

2. Proje için temin edilen pil ve lambaların her ikisi de kullanılmak şartıyla proje amacına en uygun devre nasıl kurulur?

  • Cevap: İki pil ve iki lambadan oluşan devrede en uzun süre akım verebilmesi için pillerden en az akımın çekilmesi gerekir. Bu durumda lambalar birbirine seri ve piller birbirine paralel bağlanarak devre oluşturulur. Diğer devre çizimleri.

Verilen bilgiler doğrultusunda 3. soruyu cevaplayınız.

3. Herhangi bir elektrik ya da manyetik alan etkisinde bulunmayan pusulalar yaklaşık olarak kuzey-güney doğrultusunu gösterir. Belirlenecek yön ve rotanın doğru olabilmesi için harita üzerindeki kuzey-güney doğrultusunun pusulanın gösterdiği kuzey-güney doğrultusu ile çakışık olması gerekir. Bir arazide bulunduğu konumu bilen bir kişi pusula ve harita yardımıyla ulaşmak istediği hedefe gidilebilir. Uşak’ta bulunan Ahmet, Bursa’ya gitmek istemektedir. Ahmet bu yolculuk için aldığı harita ve pusulayı masanın üzerine görseldeki gibi rastgele koyuyor.

Buna göre Ahmet’in Uşak’tan Bursa’ya gideceği rotanın doğrultusu pusulaya göre hangi yönde olmalıdır?

  • Cevap: Kuzeydoğu

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 64 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
3
clap
1
love
0
happy
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!