Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 79 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79

Görsel 2.9 ve 2.10’daki gibi araçların paletli veya geniş tekerlekli üretilmesinin nedenlerinden biri zemine temas eden yüzey alanını arttırıp basıncı azaltmaktır.

Çivili yatak örneğine geri dönülecek olursa çivili yatakta çiviler, yaklaşık her bir cm2 ye bir çivi gelecek biçimde çakılır. 50 cm x 100 cm ebatlarındaki bir çivili yatakta yaklaşık 5000 çivi kullanılır. Bu kadar çivi kullanılmasının nedeni yüzey alanının arttırılıp basıncın azaltılmasıdır. Böylece üzerine yatan kişiye uygulanan basınç az olacağından çiviler batmaz.

Yukarıda verilen örnekler batma veya delme olaylarının yaşanmaması için alınan çeşitli önlemlere örnektir. Oysa marangoz tahtaya çivi çakarken, terzi dikiş dikerken ya da futbolcu çim sahada top oynarken batma veya delme olaylarının yaşanması istenir. Batma veya delmenin gerçekleşmesi için basıncın arttırılması gerekir. Bunun için temas eden yüzeyin amaca uygun bir biçimde azaltılması yeterlidir. Çivi ve iğnelerin uçlarının sivri olmasının, krampon adı verilen futbol ayakkabılarının altlarında sivri çivilerin bulunmasının temel nedeni budur. Basıncın günlük hayatta karşılaşılan durumuna ilişkin bir başka örnek de bıçakla sebze veya meyve doğrama işidir. Görsel 2.11’de olduğu gibi keskin bir bıçak ile domates, yüzeyi bozulmadan kolayca kesilebilir. Keskin bıçağın yüzey alanı çok küçük olduğundan domatese etkiyen basınç büyük olur ve bu da kesme işini kolaylaştırır.

Bıçaklar kullanıldıkça zaman içerisinde yüzey alanı büyüyerek körelir. Bu durumda bıçağın temas ettiği yüzeye uygulayacağı basınç azalır. Bu da kesme işlemini zorlaştırır ve sebzelerin kesilirken zedelenmesine neden olur. Görsel 2.12’de körelmiş bir bıçağın domatesi keserken zedenelenmesine neden olduğu görülmektedir. Körelmiş bıçaklar belli aralıklarla bileylenerek keskin hâle getirilir. Keskin bıçaklar yaralanma riskine karşı dikkatli kullanılmalıdır.

Orville (Orvil) ve Willbur Wright (Vilbır Rayt) kardeşlerin keşfettiği ve havada 12 saniye kalarak 120 m yol alabilen ilk uçaktan bu yana havacılık alanında baş döndürücü gelişmeler yaşandı. Günümüzde Airbus A380 tipi büyük yolcu uçakları on altı saat kesintisiz havada kalarak yaklaşık 15 000 km yol alabilmektedir.

Uçakların kaç adet lastiği olduğunu hiç merak ettiniz mi? 460 ton kütleye sahip Airbus A380’nin inişlerde yere yaptığı muazzam basıncını ancak yirmi iki adet lastik azaltmayı başarabilir. Bu uçak, otomobillerdeki gibi dört adet lastiğe sahip olsaydı yeni sürülmüş bir tarlaya iner gibi beton zemine saplanıp kalırdı.

Airbus A380’nin hem bu kadar büyük basınca hem de sürtünmeye maruz kalan lastikleri yaklaşık 300 inişe dayanır. Bu da uçağın lastik ömrünün yaklaşık altı ayla sınırlı olması anlamına gelir. Lastik ederine gelince altı ayda bir değiştirilen sarf malzemesi için hiç de ucuz sayılmayacak bir bedele sahiptir. Bu uçağın her bir lastiği yaklaşık 350 000 t değerindedir. (Komisyon tarafından yazılmıştır.)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 79 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!