Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Fizik

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82

“10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 82 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82

MERAKLISINA

Görsel 2.17 ve 2.18’deki araç Deep Discoverer [Dip Diskavırı (Derin Kâşif)] adlı uzaktan kumandalı bir denizaltı aracıdır. Deep Discoverer, ABD Ticaret Bakanlığı kapsamında faaliyet gösteren Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresine bağlı araştırma ekiplerinden birine ait olup deniz altı çalışmalarında kullanılmaktadır.

Okyanusun derinliklerindeki araştırmalarda kullanıldığı için yüksek basınca dayanıklı olmak zorundadır. Öyle ki okyanusun bazı derinliklerinde basınç değeri açık hava basıncının 1 000 katına kadar çıkabilmektedir. Bu kadar yüksek basınç aracın her bir santimetre- karesine yaklaşık 10 000 N’lık basınç kuvveti etki etmesine neden olur. İşin ilginç yanı ise okyanusun bu inanılmaz basınç değerine sahip derinliklerinde olağan yaşamını sürdüren çok sayıda deniz canlısı türünün bulunmasıdır. (Komisyon tarafından yazılmıştır.)

Fsıvı = h.dsıvı.g.S bağıntısı sıvı içindeki her türlü cismin S yüzeyine etki eden sıvı basınç kuvvetinin büyüklüğünü ifade eder. Bu ifade basınç için en genel ifade olan P = F/S bağıntısında yerine yazılıp gerekli sadeleştirmeler yapılırsa sıvı basıncı ile ilgili aşağıdaki genel bağıntıya ulaşılır.
Psıvı: Sıvının yüzeye uyguladığı basınç (N/m2 = Pa) h : Basıncın etki ettiği nokta ile sıvı yüzeyi arasındaki dik uzaklık (m) d : Sıvının özkütlesi (kg/m3) sıvı g : Gezegenin çekim ivmesi (m /s2)  Sıvının özkütlesi ve gezegenin çekim ivmesi sabit kalmak koşuluyla sıvı içindeki yüzeylere etki eden sıvı basıncı sadece sıvının yüksekliğine bağlı olarak değişir.

Görsel 2.19’da bir su deposundan yararlanan üç katlı bir ev görülmektedir. Her kattaki özdeş musluklar ile depodaki suyun yüzeyi arasında kalan mesafeler arasındaki ilişki, h1 > h2 > h3 olduğu için musluklardan akan suyun basınçları arasında P1 > P2 > P3 ilişkisi bulunur. Sıvı içindeki yüzeylere etki eden basınç kuvvetinin büyüklüğü ise hem sıvının basıncına hem de yüzey alanına bağlı olarak değişir. Aynı derinlikte olmak koşuluyla büyük yüzeylere büyük basınç kuvveti etki eder. Sıvılar, içinde bulundukları kabın yüzeylerine de basınç kuvveti uygular. Tabandan itibaren düzgün yükselen silindir, prizma vb. kapların tabanındaki her noktaya etki eden sıvı basıncı, sıvının derinliği değişmediği için sabittir. Dolayısıyla tabana etki eden sıvının basınç kuvveti de sabittir. Ancak yan yüzeylere etki eden sıvının basınç kuvveti derinliğe bağlı

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır. 

10. Sınıf Fen Lisesi Fizik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 82 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!