Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 114 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114

Bal arısı sokmalarında hissedilen acı, bir baz olan yemek sodası ile giderilebilir. Çünkü bal arısının salgısı asidiktir. Bu gibi durumlarda zayıf bir baz olan amonyak da (NH3) kullanılabilir. Mide tarafından salgılanan hidroklorik asit sindirime yardımcı olur. Ancak midenin aşırı asit salgılaması mide hücrelerinin tahrip olmasına, bunun sonucunda da ülser hastalığına neden olur. Ülseri tedavi etmede kullanılan ilaçlar ise baz özelliğine sahiptir. Bu ilaçlar, midedeki hidroklorik asidi nötralize ederek kişiye rahatlama hissi verir. Dişler gün boyunca tüketilen gıdalar nedeniyle asit ve şekerle kaplanır. Mikropların şekerle beslenmesi sonucu oluşan asitlerin etkisini nötrleştirmek için diş macunları (Görsel 3.5) kullanılır. Bunun nedeni diş macunlarının bazik özellikte olmasıdır. Belli bir ürün için toprağın fazla asidik olması durumunda bir miktar sönmüş kireç [Ca(OH)2] ya da alçı taşı (CaSO4.2H2O) yardımıyla asitlik azaltılabilir. Örneklerde de görüldüğü gibi asit ve bazların en önemli özelliği birbirleri ile tepkimeye girmeleridir. Bu tepkimelerde asit ve bazlar birbirlerini nötrleştirir. Bir asit ve bazın birleşerek tuz ve su oluşturduğu tepkimeler nötralleşme ya da nötrleşme tepkimesi olarak adlandırılır. Nötralleşme tepkimeleri şu şekilde gösterilir:

Asit + Baz ^ Tuz + Su
Örneğin nitrik asit ve potasyum hidroksitin tepkimesinden bir gübre çeşidi olan potasyum nitrat ve su oluşur.
HNO3(suda) + KOH(suda) ^ KNO3(suda) + H2O(s)
Asit Baz Tuz Su
Nötrleşme tepkimelerinde asitten gelen anyonla bazdan gelen katyon, iyonik bir bileşik olan tuzu meydana getirir. Asitten gelen H+ iyonu ile bazdan gelen OH- iyonu H2O bileşiğini oluşturur. Nötrleşme tepkimesinin net iyon denklemi şu şekildedir:
H+(suda) + OH-(suda) ^ H2O(s)

Örnek: Aşağıdaki asit ve baz çözeltileri karıştırılıyor. Oluşan nötrleşme tepkimelerini yazınız.
a) H2SO4(suda) + KOH(suda) ^
b) HNO3(suda) + Ca(OH)2(suda) ^

Çözüm

a) Bu tepkimede H2SO4 asit, KOH ise bazdır. Asidin anyonu olan SO42- ile bazın katyonu olan K+, tepkimeye girerek K2SO4 tuzunu ve 2 mol H2O bileşiğini oluşturur. H2SO4(suda) + 2KOH(suda) ^ K2SO4(suda) + 2H2O(s)
b) Bu tepkimede HNO3 asit, Ca(OH)2 ise bazdır. Asidin anyonu olan NO3- ile bazın katyonu olan Ca2+, tepkimeye girerek Ca(NO3)2 tuzunu ve 2 mol H2O bileşiğini oluşturur. 2HNO3(suda) + Ca(OH)2(suda)^- Ca(NO3)2(suda) + 2H2O(s)

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 114 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!