Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 117 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117

Asit ve Bazların Metallerle Tepkimeleri

Güncel bir çevre sorunu olan asit yağmurları otomobil kaplamalarına, metallerden yapılmış bina ve heykellere zarar verir. Aynı zamanda topraktaki ağır metallerin çözünerek yer altı sularına karışmasına neden olur. Bu olayların sebebi asitlerin metallerle verdiği tepkimelerdir.
Hidrojen atomundan daha kolay elektron veren metallere aktif metal, daha zor elektron veren metallere ise soy ve yarı soy metal denir. Cu, Hg ve Ag yarı soy metal; Au ve Pt ise soy metaldir. Soy ve yarı soy metaller dışında kalan Na, K, Fe, Ca, Mg, Zn, Al gibi elementler aktif metaldir. Aktif metaller, asitteki hidrojen iyonuna elektron verebildiği için asitlerden H2 gazı açığa çıkarır. Aktif metaller asitlerle tepkimeye girerek H2 gazı ve tuz oluşturur.

Yarı soy metaller (Cu, Ag ve Hg) oksijensiz asitlerle tepkime vermez. H2SO4 ve HNO3 gibi oksijen içeren kuvvetli asitlerle tepkime verir ancak bu tepkimelerde H2 gazı açığa çıkmaz çünkü bu metallerin aktifliği hidrojenden daha düşüktür.

Soy metaller (Au, Pt), oksijensiz asitlerle ve oksi asitlerle tepkime vermez. Ancak Au yalnızca kral suyu adı verilen HCl ve HNO3 karışımıyla tepkimeye girer. Kral suyu, 3 hacim HCl ve 1 hacim HNO3 asidinin karışımıdır. Al, Zn, Cr, Pb ve Sn metalleri hem asitlerle hem de kuvvetli bazlarla tepkimeye girdiği için bu metallere amfoter metal adı verilir. Amfoter metallerin asit ve bazlarla tepkimelerinden yine tuz ve H2 gazı açığa çıkar. Ancak amfoter metaller zayıf bazlarla tepkimeye girmez.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 117 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!