Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 122 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122

Kimyasal isimleri herkes tarafından bilinmese de asitler ve bazlar günlük yaşamın önemli birer parçasıdır. Asitler ve bazlar gıdaların, ilaçların ve temizlik maddelerinin temel bileşenleri arasındadır. Limonun yapısında sitrik asit bulunur, pek çok ağrı kesicinin etken maddesi salisilik asittir. Sodyum hidroksit, lavabo açıcı maddelerin başında gelir. Pek çok temizlik maddesinde amonyak bulunur.

Asitler ve bazlar; endüstride, tarımda ve biyolojik sistemin sürekliliğinde oldukça önemlidir. Örneğin sülfürik ve nitrik asit, patlayıcı madde yapımında ve gübre üretiminde kullanılır. Halk arasındaki adı sönmüş kireç olan kalsiyum hidroksit çimento ve alçının yapısında yer alır. Ayrıca tarımda toprağın asitliğini gidermek için de bu bileşikten yararlanılır. Hidroklorik asit, metal yüzeyleri temizlemek için kullanılır. Bu bileşik, mide öz suyun- daki göreviyle de sindirime yardımcı olur.

Asit ve bazların -pek çok kimyasal maddede olduğu gibi- faydalarının yanı sıra zararları da bulunur. Aşırı kullanımları çeşitli çevre ve sağlık sorunlarına, kullanımları sırasındaki dikkatsizlikler deride çeşitli tahrişlere ve yanıklara sebep olabilir. Bazlar, yağ çözücü özellikleri nedeniyle vücutta asitlere göre daha ciddi ve derin yanıklar oluşturabilir. Bu gibi durumlarda en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir.

Asit Yağmurları
Asitlerin meydana getirdiği çevre sorunlarından en önemlisi asit yağmurlarıdır. Yağmur, saf su değildir ve insan eli değmemiş yörelerde bile az miktarda da olsa asidik karakter gösterir. Yağmur suyu, bulutlardan düşerken havadaki karbon dioksit, azot dioksit ve kükürt dioksit gibi gazlarla tepkimeye girerek aside dönüşür. Doğal denge içinde (karbon döngüsü sonucu oluşan CO2, azot döngüsü sonucu oluşan NO2, volkanik patlamalar sonucu oluşan SO2) meydana gelen bu olayda yağmur suyunun asidik karakteri oldukça düşüktür. Atmosfer kirleticilerinin olmadığı bu bölgelerdeki yağmurun pH derecesi 5,7-7,0 arasındadır.

Özellikle son yüzyılda fosil yakıt kullanımının artması atmosferdeki karbon dioksit, azot dioksit ve kükürt dioksit emisyonunda ciddi bir artış meydana getirmiştir. Oluşan bu gazların yağışlarla yeryüzüne ulaşması asit yağmurları olarak adlandırılır (Görsel 3.7). Asit yağmuru, toprağın kimyasal yapısını ve biyolojik koşullarını etkiler. Toprağın yapısında bulunan kalsiyum, magnezyum gibi elementleri çözerek taban suyuna taşır; toprağın zayıflamasına ve zirai verimin düşmesine neden olur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 122 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!