Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 141 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141

4.1.1. Temizlik Maddeleri

Günlük yaşamda kirli yüzeylerle sürekli temas edilir. Bunun sonucunda vücut, giysi ve eşyalar kirlenir. Sabun; insan vücudu, canlılar ve eşyaların temizlenmesinde kullanılan ilk ve en eski temizlik malzemesidir. Sabunun kişisel temizlik için kullanımı MS 200’lü yıllara dayanır. Eller sadece suyla yıkandığında kirlerin bir kısmı uzaklaştırılabilir ancak su molekülleri yağ ve benzeri kirleri çözemediği için tam anlamıyla bir temizlik sağlanamaz.

Yüzey aktif maddeler, su ile uzaklaştırılıp temizlenemeyen kirleri çözer ve onları suyla uzaklaştırılabilir duruma getirir. Bu kimyasal bileşikler, hidrofilik (suyu seven) ve hidrofobik (suyu sevmeyen) gruplar içerir. Hidrofob grup, apolar hidrokarbon grubudur. Hidrofil grup ise iyonik veya kuvvetli polar gruplan içerir. Sabun ve deterjanlar yüzey aktif maddelerdir. Yıkama suyuna katılan sabun ve deterjanlar, suyun ıslatma özelliğini artırarak kumaş ve kirlere daha kolay girmesini sağlar.

Giysilerde ve cilt üzerinde bulunan kirlerin çoğu, çok ince bir yağ tabakasıyla sanlıdır. Bu yağ tabakası yüzeyden uzaklaştırılmadıkça kir parçacıkları temizlenemez. Bir maddenin diğerini çözebilmesi için bu maddelerin benzer yapıda olması gerekir. Hidrojen ve oksijen atomlarından oluşan polar su (H20) molekülleri genellikle yağ ve benzeri maddelerden oluşan apolar kirleri çözemez. Bu nedenle cilt temizliğinde sabuna ihtiyaç duyulur. Sabun, uzun zincirli organik yağ asitlerinin Na ve K tuzlarıdır. Sabun molekülleri polar ve apolar olmak üzere iki kısımdan oluşur (Görsel 4.1). Sabun molekülünde baş kısım polar, kuyruk kısmı ise apolardır. Eller yıkanırken sabunun uzun hidrokarbon zincirlerinden oluşan apolar kısımları yine apolar olan kirlere tutunur ve onları çevreler. Polar kısımları ise su molekülleri ile etkileşir. Etrafı sarılan yağ tanecikleri birbirinden ayrılarak su içerisinde dağılır. Böylece yüzeyden ayrılan yağ molekülleri su ile birlikte kolaylıkla akıp gider (Görsel 4.2).

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 141 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!