Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 142 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142

Sabun eldesi, en eski kimyasal tepkimelerden biridir. Günümüzde sabun, bitkisel ve hayvansal yağların veya yağ asitlerinin NaOH, KOH gibi kuvvetli bazlarla tepkimesi sonucu üretilir. Tepkimede kullanılan baz NaOH ise katı sabun (Görsel 4.3), KOH ise yumuşak sabun yani arap sabunu (Görsel 4.4) elde edilir.

Temizleyici özellikteki maddelerden bir diğeri deterjandır. Deterjan, kir sökücü anlamına gelir ve sabun dışındaki temizleyicilerin tümü deterjan sınıfına girer (Görsel 4.5). 20. yüzyılın başlarında ham petrolden sentetik yollarla üretilen deterjanlar kullanılmaya başlanmıştır. Bunun nedeni sabun üretiminde kullanılan yağların zor bulunması ve yeni temizlik ürünlerinin geliştirilmesine duyulan ihtiyaçtır. Böylece sentetik temizleyiciler başta Avrupa ve Amerika olmak üzere dünya genelinde hem hastalıkların yayılmasını önlemede hem de temizlik işlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Deterjanlar, uzun zincirli alkil benzen sülfat veya sülfonatların sodyum tuzlarıdır. Sentetik deterjanın yapısı sabuna benzer. Bunlar polar olmayan uzun hidrokarbon zincirleri ile zincir sonunda polar olan gruplara sahiptir. Sentetik deterjanların çoğunun polar grupları sodyum sülfonat veya sodyum sülfatlardır.

Sabun ve Deterjan Arasındaki Farklar
• Sabun, bitkisel ve hayvansal yağlardan; deterjan, petrol ürünlerinden elde edilir.
• Sabun, sert sulardaki minerallerle birleşir ve çözünmeyen tuzlar (çökelti) oluşur. Bu nedenle sabun sert sularda iyi çözünmez. Deterjan, sert ve asidik sularda bile çökelti oluşturmadığı için iyi temizleme özelliğine sahiptir.
• Sabun, aynı miktardaki deterjana göre daha az temizleme işlemi yaptığı için ekonomik değildir.
• Sabun çok fazla katkı maddesi içermez. Deterjanda fosfat, beyazlatıcı, ağartıcı enzim, köpük düzenleyici gibi pek çok katkı maddesi vardır.
• Sabunların doğaya zararı deterjanlara göre çok daha azdır.
• Sabunun cilt üzerinde olumsuz etkisi sınırlıdır. Deterjan ciltte tahrişe ve alerjiye neden olabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 142 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!