Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 144 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144

Kişisel Temizlikte Kullanılan Temizlik Maddelerinin Fayda ve Zararları

Saç; yaşa, ırka, cinsiyete ve kişisel özelliklere bağlı olarak sürekli yenilenen bir yapıdadır. Çeşitli etkilerle kirlenen saçın düzenli aralıklarla temizlenmesi gerekir. Saç temizliğinde en sık kullanılan ürünler şampuanlardır. Şampuanlar, saçtan yağı ve kiri uzaklaştırarak temizlik sağlar. Bazı şampuanların temizleme dışında yağlanmayı azaltma özelliği de vardır. Günümüzde şampuanlardan beklenen etki sadece saç temizliği ile sınırlı değildir. Şampuanlardan saça yumuşaklık, hacim ve parlaklık verme; dökülme, yağlanma, kepek veya kuruluğu önleme gibi özellikleri taşıması beklenir. Şampuanların içinde çeşitli sürfaktanlar bulunur. Bu nedenle suyun sertliği ne olursa olsun şampuanlar iyi köpürüp kolayca durulanır. Kısa sürede durulanabildiği için alerji vb. cilt hastalıklarına yol açmaz. Şampuanların en sık rastlanan yan etkisi, göz ve burun mukozasında oluşan yanma ve batmadır. Gerek günlük saç bakımı ve güzelliği gerekse saç hastalıklarının tedavisi için doğru şampuanın seçilebilmesi önemlidir.

El temizliği sağlık açısından çok önemlidir. Katı sabunlar herkes tarafından kullanıldığından bir süre sonra bakteri oluşumuna neden olabilir. 1930’lu yıllarda Hindistan cevizi yağından elde edilen ve katı sabuna göre çok daha iyi köpürüp durulanabilen sıvı sabun üretilmiştir. Bu sabunlar katı sabunların yerine kullanılmaya başlanmıştır. Sıvı sabunun kullanımı daha kolay ve hijyeniktir. Sıvı sabunlar, sabunun sıvılaştırılmasıyla değil bulaşık deterjanları ve şampuan ham maddelerindeki oranların değiştirilmesi ile elde edilir. Bu nedenle sıvı sabun da bir çeşit deterjandır.

Diş macunu, dişlerin yüzeyinde ve arasında biriken artıkları ve bakteri plaklarını diş yüzeyine ve ağız mukozasına zarar vermeden temizlemek için kullanılır. Dişlerin temizlenip parlatılmasını sağlar. Diş macunu fırçanın üzerine nohut büyüklüğünde sürülme- lidir. Fazla macunun ağızdan temizlenmesi zordur. Flor içeren diş macunları yetişkinlerin dişlerine zarar vermez. Ancak 6 yaşından küçük çocuklarda yüksek oranda flor, dişlerde florozise neden olur.

Kullanılan temizlik malzemeleri (Görsel 4.6) eşyaları temizlerken suyu, toprağı, havayı ve doğal ortamı kirletir. Çünkü evlerde kullanılan bu temizlik malzemeleri birçok kimyasal madde içerir. Bunlardan bazıları toksik özellikteki kimyasallardır. Bu kimyasalların büyük bir kısmı temizlik malzemelerinin kullanımı ile kanalizasyona akıp buradan suya ve toprağa ulaşabilir. Çevresel anlamda sebep olduğu kirliliğin yanı sıra temizlik malzemeleri, hem temizliği yapan hem de aynı ortamı paylaşan bireyler için risk oluşturabilir. Çünkü temizlik malzemelerindeki kimyasallar; solunum yolları, deri ve göz tahrişi ile astım gibi akut ya da kronik rahatsızlıklara yol açabilir. Deterjanlar, derinin kuruması ve çatlamasına, hassas kişilerde dermatitlerin oluşmasına neden olabilir. Bu temizlik ürünlerinin içinde bulunan kimyasallar, insan vücudundaki karbon yapısını kırarak veya oksijeni tüketerek tedavisi imkânsız hastalıklara yol açabilir. Deterjanların yıkanan eşyalardan uzaklaştırılması için bol miktarda su kullanılması gerekir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 144 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!