Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 145 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145

Hijyen Amacıyla Kullanılan Temizlik Maddeleri
Günlük hayatta kullanılan bazı temizlik maddeleri kirleri temizlemekle kalmaz aynı zamanda mikropları da öldürür. Sağlığa zararlı ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınacak temizlik önlemlerinin tamamı hijyen olarak adlandırılır. İnsan sağlığını tehdit eden mikroorganizmalardan kurtulmak için hijyen sağlayan temizlik maddeleri kullanılır.

Çamaşır Suyu
Çamaşırdaki kir ve lekeleri çıkarmak ya da çamaşırı beyazlatmak amacıyla özel olarak hazırlanan kimyasal sıvıdır. Çamaşır suyu, sodyum hipoklorit (NaClO) bileşiğinin %5’lik çözeltisidir. Çamaşır suyunun en önemli kullanım amacı ağartmadır (beyazlatma). Ayrıca çamaşır suyu, mikrop öldürücü özelliğe de sahiptir. Bu nedenle çamaşır suyu; ıslak zemin, banyo ve tuvalet temizliğinde de kullanılır.

Kireç Kaymağı
Sistematik adı kalsiyum hipoklorittir [Ca(OCl)2] ve kireç içinden klor gazı geçirilerek elde edilir. Suların dezenfekte edilmesinde kullanılır. 1897 yılında ortaya çıkan bir tifo salgınından sonra ilk olarak İngiltere’de kullanılmaya başlanmıştır. Kireç kaymağı, su çekici özelliğe sahiptir ve yaklaşık %25-35 oranında etkin klor içerir. Bu madde, su dezenfeksiyonunda klor kadar etkili bir mikrop öldürücüdür. Toz hâlinde bulunan kireç kaymağı, özellikle kırsal bölgelerde basit klorlamanın ana çözeltisinin hazırlanmasında kullanılır.

Ultraviyole (UV) Yoluyla Sterilizasyon
Ultraviyole (UV) ışınlarından yararlanılarak yapılan ve kalıntı bırakmayan bir işlemdir (Görsel 4.7). Sıvı, hava ve yüzeylerin dezenfeksiyonunda kullanılır. Pratik ve ucuz bir yöntem olması nedeni ile tercih edilir. Kısa dalga boylu UV ışınları sterilizas- yonda kullanılır ve geniş spektrumlu bir antimikrobiyal etki gösterir. UV ışınlarının etkili olabilmesi için hem sterilize edilecek yüzeyin hem de lamba yüzeyinin tozsuz ve temiz olması gerekir. Toz gibi en ufak bir bariyer bile UV ışınını etkisiz hâle getirebilir. UV ışını insan sağlığı açısından oldukça zararlıdır. Deride ciddi yanıklara ve gözlerde geri dönüşü olmayan hasarlara yol açabilir. Bu nedenle mavimsi mor renkteki bu ışından sakınmak gerekir. Ayrıca ışın kaynağı cıva içerir ve bu kaynağın kırılması cıva zehirlenmelerine neden olabilir. İki şekilde kullanılır:

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 145 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!