Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 15 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15

1.1.1. Kütlenin Korunumu Kanunu

Kimya bilimi, ilk çağlardan beri ilkelerinden çok uygulamalarıyla ilgi çekmiştir. Örneğin çeşitli asit, baz ve tuzlar yüzyıllardır bilinip kullamlmaktadır.Havanrn temel bileşenleri olan oksijen ve azot gazları 18. yüzyılda atmosferden elde edilmiş ve gaz yasaları ortaya konulmuştur. Bununla birlikte modern kimyanın doğuşu yanma olayının açıklanmasıyla başlamıştır.

1774 yılında Antoine Lavoisier (Antuan Lavoziye), bir miktar kalay örneğini ağzı açık kapta ısıttığında kalayın beyaz bir toza dönüştüğünü [kalay(IV) oksit] ve kütlesinin arttığını görmüştür. Aynı miktar kalay örneğini cam balonun içine koymuş ve ağzını kapattığı bu balonu tartmıştır. Daha sonra bu cam balonu ısıttığında kalayın yine beyaz bir toza dönüştüğünü ancak kütlesinin değişmediğini tespit etmiştir. Lavoisier, bu deneyi defalarca yapmış ve her seferinde şunu görmüştür: Kullanılan havanın bir miktarının ve kalayın kütlelerinin toplamı oluşan beyaz tozun kütlesine eşittir (Görsel 1.1).

Lavoisier yapmış olduğu bu deneylerle yanma olayını açıklamıştır. Bunun sonucunda o zamana kadar yanma olayını açıklamak için kullanılan filojiston kuramını çürütmüştür. Yanma sonucunda maddenin yok olmadığı, kalayın ısıtılmasında da maddenin yoktan var olmadığı bu ve buna benzer başka deneylerle belirlenmiştir. Lavoisier, bu sonuçlardan yararlanarak kütlenin korunumu kanununu ortaya koymuştur. Bu kanuna göre kimyasal bir tepkimede tepkime sonunda oluşan maddelerin kütlelerinin toplamı tepkimeye giren maddelerin kütlelerinin toplamına daima eşittir.

Alıştırma:

6,8 gram amonyağın (NH3) tamamı 4NH3(g) + 3O2(g) → 2N2(g) + 6H2O(s) tepkimesine göre bir miktar O2 ile birleşerek 5,6 gram N2 ve 10,8 gram H2O oluşturmaktadır. Buna göre tepkimeye giren O2 kaç gramdır?

  • Cevap: mO2= 9,6 g

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 15 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
2
unlike
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!