Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 152 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152

Kalıcı Dövme Boyası: Tarihi MÖ 3000’li yıllara dayanan dövme günümüzde de ilgi gören bir uygulamadır. Dövme, renk verici pigment ve boyalarla cilde kalıcı bir motif yapılmasıdır. Dövme uygulamasında kullanılan boyalar; anorganik veya organik metal tuzlarını ve çeşitli organik molekülleri içerebilir. Dövme boyasında bulunan azo bileşikleri araba boyaları için üretilmiştir ve bu bileşiklerin kanserojen etkisi vardır. Bununla birlikte dövme boyasının yapısında başlangıçta yer almayan ancak ultraviyole ışınlara maruz kalındıktan sonra oluşan kimyasalların da kanserojen etkiye sahip olduğu çeşitli araştırmalarla ortaya konulmuştur. Saç Jölesi: Günlük yaşamda saça şekil vermek amacıyla kullanılan ürünlerden biridir. Saç jölesinin (Görsel 4.15) içerdiği kimyasallar, saç diplerini kurutur. Ciltte döküntüye, cilt altında ise kılcal damar kanamalarına neden olabilir.

4.1.5. İlaçlar ve İlaçların Farklı Formları

Canlı organizma üzerinde meydana getirdiği etki ile bir hastalığın teşhis ve tedavisini veya bu hastalıktan korunmayı mümkün kılan kimyasal maddelere ilaç denir. Bir hastaya verilecek ilaçlar; içerdiği etkin maddelerin özellikleri, veriliş yolu, alacak kişinin durumu gibi birtakım etkenlere bağlı olarak çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Bir ilacın veriliş yolunun seçiminde ilaca ait faktörler, hastanın durumu ve hastalığın türü göz önünde bulundurulur.

İlaca ait faktörler ilacın kimyasal ve fiziksel özellikleri ile ilgilidir. Örneğin sindirim sistemindeki enzimlerden etkilenen ya da mide asidinde bozunan protein içerikli ilaçlar hastaya ağız yoluyla verilemez. Hastanın durumuna ait faktörlerin başında ilacın veriliş şeklindeki tercihler gelir. Bazı hastaların enjeksiyonu reddetmesi veya çocuklara ağız yoluyla ilaç vermenin zor olması bu tercihlere örnek verilebilir.

Hastalığın türü de ilacın veriliş şeklinin seçilmesinde önemli bir rol oynar. Örneğin akut kalp yetmezliği gibi acil tedavi gerektirecek hâllerde enjeksiyon en hızlı ve etkili yoldur. Koma hâlindeki ya da kusan hastaya ağızdan ilaç verilemez. İlaç etken maddeleri çeşitli yardımcı maddelerle karıştırılarak insana kolayca uygulanabilen şekillere getirilir. Bunlara far- masötik şekiller denir. İlaçlar veriliş şekillerine göre üç grupta toplanabilir.

Katı Farmasötik Şekiller
Ağız yoluyla veya diğer yollarla kullanılan ilaçlardır. Ağız yoluyla kullanılanlara genel olarak hap adı verilir. Hapların koruyucu ve dolgu bileşenlerine göre tablet, draje, pilül, kapsül, toz ve paket şeklinde çeşitleri bulunur (Görsel 4.16). İlaçların yapısında bozulmayı geciktiren ve kötü tadı bastıran çeşitli koruyucular ve dolgu maddeleri vardır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 152 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!