Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 156 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156

Beslenme, insan hayatının en temel ihtiyaçlarından biridir. İnsanların varlığını sürdürebilmesi için gerekli protein, karbonhidrat, yağ gibi besin ögelerinin kaynağını oluşturan ve yenilip içilebilen her türlü maddeye gıda maddesi denir. Bitki ve hayvan kökenli gıda maddelerinin uzun süre bekletilmeden tüketilmesi gerekir. Aksi takdirde bu gıdaların yapısındaki karbonhidrat, yağ, protein, vitamin gibi maddeler bozulur ve bu gıdalar tüketilemeyecek duruma gelir. Besinlerin bozulmasına sebep olan etkenler şunlardır:
• Biyolojik etkenler (küf mantarları, bakteriler ve mayalar)
• Kimyasal etkenler (havadaki oksijenin besinlerdeki enzimlerle tepkimeye girmesi)
• Fiziksel etkenler (güneş ışığı, rüzgâr, ısı)

Besinlerin bozulmasını geciktirmek için gıda maddelerine birtakım işlemler uygulanır. Fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanarak ambalajlanmış gıdalara hazır gıda denir. Günümüzde ev dışında geçirilen zamanın artması, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, besin hazırlamak için az zaman harcama isteği gibi nedenlerle hazır gıda tüketimi artmıştır. Ayrıca bu gıdalar, çekici görünüşleri ve uzun raf ömürleri sebebi ile de tercih edilmektedir.

Hazır gıdaların (Görsel 4.19) raf ömrü uzun olsa bile sınırlıdır. Bu nedenle satın alınan gıdaların alıcı tarafından kontrol edilmesi, hem tüketici sağlığının korunması hem de ekonomik zararın önlenmesi açısından çok önemlidir. Ambalajı herhangi bir sebeple ezilmiş, yırtılmış veya bozulmuş besinler satın alınmamalıdır. Çünkü ambalajı yeterince iyi olmayan ürünlere her zaman için bakterilerin bulaşma riski vardır.

Ürünün ambalajı üzerindeki etiket bilgisinin incelenmesi de tüketicinin korunması açısından büyük önem taşır. Bir ürün satın alınırken ürün ambalajındaki son tüketim tarihinin kontrol edilmesi gerekir. Son tüketim tarihi geçmiş bir ürün pazardan kaldırılmalı ve tüketiciler tarafından kesinlikle satın alınmamalıdır. Böyle ürünler bozulmuş ve besin değerini kaybetmiş olabilir. Ayrıca bu ürünlerde mikroorganizma üreyebilir, fiziksel görünüm ve lezzet değişebilir.

Ürün etiketi üzerinde gıdanın özellikleri ile üretici firmanın adı ve adresi bulunmalıdır. Bu bilgiler, tüketicinin şikâyeti durumunda büyük önem kazanır. Ürün üzerinde T.C Tarım ve Orman Bakanlığının üretim izni, ürünün net gramajı, hazırlama ve kullanma talimatı bilgisi, depolama ve saklama koşulları mutlaka yer almalıdır. Ürünün bileşimi hakkında bilgi edinmek için etiket üzerindeki içindekiler veya bileşim listesi ile besin değeri tablosunun incelenmesi gerekir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 156 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!