Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 158 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158

Nitrit içeren E250 kod numaralı koruyucu madde; tost, pizza gibi yiyeceklerdeki işlenmiş etlerde ve hazır baharat karışımlarında bulunur. Bu madde; nitrit duyarlılığına sahip kişilerde baş ağrısı, nefes problemleri ve kaşıntıya yol açar. Başta kolon kanseri olmak üzere her kanser türüne zemin hazırlar.

Antioksidanlar; arzu edilmeyen koku, aroma, tat değişikliklerini, enzimatik kararmayı veya oksidasyona bağlı renk kaybını önlemek amacıyla kullanılır. Oksitlenmeyi geciktirerek gıdanın raf ömrünü uzatan antioksidanlar özellikle yağlarda ve yağlı besinlerde kullanılır.
Renklendiriciler: Tüketici, bir gıda maddesi hakkındaki ilk değerlendirmeyi gözleriyle yapar. Gıda maddesinin rengi, insan üzerinde olumlu veya olumsuz etki bırakabilir. Gayet çekici renklere sahip bir şeftali, elma veya domates tüketici tarafından ilk bakışta beğenilir. Herhangi bir gıdanın tadına ve diğer özelliklerine ait değerlendirmeler, renk algısından sonra söz konusu olur. Bu sebeple gıda maddelerinin doğal rengini korumak hatta bazen düzeltmek üzere renklendirici maddelerden yararlanılır. Özellikle dondurma, içecek, salata sosu, konserve, sakız, sosis, reçel, balık, hazır çorba, ketçap, yoğurt, şeker ve bisküvi üretiminde birçok sentetik boya renklendirici olarak kullanılır. Renklendiricilerin bir bölümü toksik ve kanserojenik olduğu gerekçesiyle yasaklanmıştır. Kullanımına izin verilen renklendiricilerle ilgili sağlık sorunları aşırı duyarlılık reaksiyonlarıdır.

Emülsiyonlaştırıcılar: Gıdaların uzun raf ömürlerine bağlı olarak meydana gelebilecek fiziksel kusurları önleyen emülgatörler, günümüzde çok yaygın kullanılan gıda katkı maddelerinden biridir. Emülgatörler, bir sıvının diğeri içinde düzgün küçük partiküller hâlinde dağılmasına yardımcı olmak, sıvının yüzey gerilimini azaltmak, homojen bir dağılma ve emülsiyon sağlamak amacıyla kullanılır. Emülgatör olarak kullanılan maddelerin ortak özelliği, yapılarında hem hidrofil hem hidrofob grupları aynı anda bulundurmasıdır. Soya ve kolza yağından elde edilen lesitinin emülgatörler arasında ayrı bir önemi vardır. Margarin, şekerleme, çikolata endüstrisinde zorunlu olarak kullanılan lesitin, ayrıca sofralık yağ ve süt tozu imalatında kullanılır.

Tatlandırıcılar: Yiyeceklerdeki aroma ile tadı daha cazip kılmak ve besinleri tatlandırmak amacıyla kullanılır. Tatlandırıcılar, şekerin verdiği zararlardan uzak durarak yiyeceklerini tatlandırmak isteyen tüketiciler tarafından tercih edilir. Tatlandırıcı olarak sakarin, aspartam, sorbitol gibi maddeler kullanılır.

Sakarin, ucuz olması ve kolay üretilebilmesi nedeniyle yaygın olarak kullanılan tatlandırıcılardandır. Aspartam, tadı ve kokusuyla şekere en yakın tatlandırıcıdır. Şekerden yaklaşık 160-200 kat fazla tatlandırma özelliğine sahip olan aspartam, günümüzde en fazla tercih edilen tatlandırıcıdır ve genellikle içeceklerin tatlandı- rılmasında kullanılır. Aspartam, fenilalanin içerdiği için bu maddeye duyarlı kişiler tarafından kullanılmamalıdır. Bu nedenle gıda etiketlerine “Fenilalanin içerir.” uyarısının yazılması zorunludur. Yapılan kapsamlı çalışmalarda aspartamın önemli bir sağlık sorunu oluşturmadığına karar verilmiştir. Beyin fonksiyonlarını değiştirici ve davranış değişikliklerine yol açıcı etkileri, izin verilen tüketimin 3-4 katından fazla dozlarda bile gözlenmemiştir. Bu yüzden kullanımına doksandan fazla ülkede izin verilmiştir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 158 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!