Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 160 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160

Her gün tükettiğimiz besinlerin içindeki katkı maddeleri hakkında toplumda yanlış birçok kanı dolaşıyor. Birey ve toplum olarak sağlıklı beslenebilmek için bu maddeler hakkında kulaktan kulağa yayılan yanlışların önüne geçmek gerekir. Gıda katkı maddeleri ile ilgili doğruları bilmek bir tüketici hakkıdır.

Gıda katkı maddeleri uluslararası standartlar dikkate alınarak hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği”ne göre kullanıldığında sağlık üzerinde zararlı etki göstermez. Katkı maddeleri laboratuvarlarda uzun süreli ve ayrıntılı güvenlik testlerinden geçirilir. Bu çalışmaların sonuçları; Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Gıda Tarım Örgütü (FAO), katkı maddeleri üzerinde çalışan ortak uzmanlar komitesi (JECFA), Avrupa Birliği’nin Bilimsel Gıda Komisyonu (SCF) ve ABD Gıda İlaç Dairesi (FDA) gibi uluslararası kuruluşlarca onaylandıktan sonra her bir katkı maddesinin hangi oranlarda, hangi besinlere katılabileceğine karar verilir.

Halk sağlığının korunmasında temel yaklaşım, herhangi bir katkı maddesinin bilimsel temelden yoksun olarak tartışma konusu yapılması yerine bu uluslararası kuralların uygulanıp uygulanmadığının denetlenmesidir. Kullanılan bir gıda katkı maddesinin insan sağlığı açısından yeniden değerlendirilmesine ihtiyaç duyulabilir. Bu değerlendirme, Türkiye’nin de dâhil olduğu uluslararası kuruluşlara bağlı bilim kurulları tarafından yapılır.

Gıdalarda kullanılan katkı maddelerinde bir standardın sağlanabilmesi için gıda katkı maddeleri uluslararası bir sistemle numaralandırılmıştır. Numaraların başında bulunan E harfi Europe (Avrupa) sözcüğünün ilk harfidir. Bir katkının E kodu taşıması, bu katkının üzerinde tüm güvenlik çalışmalarının tamamlandığını ve Avrupa Birliği’nin Bilimsel Gıda Komitesi tarafından kodlanarak onaylandığını gösterir. Örneğin E162 kodu, pancar öz suyundan elde edilen ve gıdaya kırmızı renk veren bir katkı maddesini ifade eder.

Bir katkı maddesinin sağlığa zararlı olup olmadığı yukarıda açıklanan toksikolojik testlerle belirlenir ve sağlık riski taşımayanlar yasal düzenlemelerde yer alır. Yasal düzenlemelere uygun olarak kullanılan katkı maddeleri sağlık açısından risk taşımaz. Ancak kronik rahatsızlığı olan kişiler katkı maddeli gıdaları tüketirken daha dikkatli olmalıdır. Örneğin asidik içeceklerdeki uçucu kükürt dioksit, solunduğunda astım ataklarını tetikleyebilir. Gıda renklendiricileri bazı kişilerde ürtikere neden olabilir. Gıda katkılarına duyarlı olan kişilerin gıda etiketlerini okuyarak bunlardan sakınmaları en iyi önlemdir. Hipokrat’ın dediği gibi “Gıdalar ilacınız, ilacınız gıdalar olsun.”

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 160 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!