Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 164 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164

Bitkisel Sıvı Yağ Çeşitleri

Yemeklik yağ teknolojisi, gerek ekonomik boyutu gerekse içerdiği önemli işlem basamakları nedeniyle günümüz gıda sanayisinin önde gelen sektörlerinden biridir. Dünya genelinde ve ülkemizde ham yağ üretimi ve işlenmesi ile ilgili faaliyet gösteren çok sayıda işletme mevcuttur. Yağ üretiminde (Görsel 4.29) işlem basamakları, tarladan başlayıp modern işletmelerde devam eden ve tüketimin gerçekleştiği evlere kadar süren bir zincirdir.

Ham yağa uygulanan farklı işlemler sonucunda farklı tipte yağlar elde edilir. Bunlar sızma, rafine, riviera ve vinterize olarak sınıflandırılabilir.

a) Sızma Yağ: Zeytin ağacı meyvesine fiziksel işlemler uygulanarak elde edilen kaliteli yağ çeşididir. Bu uygulamada zeytinin doğal özelliklerini değiştirmeyecek bir sıcaklık kullanılır. Yeşilden sarıya değişebilen renkte, berrak, kendine özgü tat ve kokusu olan bir yağdır. Bu yağ, doğal hâlinde gıda olarak tüketilebilir. Natürel sızma zeytinyağı, her tür yemeğe uygun olmakla beraber daha çok salatalar için tercih edilir.

b) Rafine Yağ: Bitkisel ham yağların rafinesi, çözünmeyen safsızlıkların yağdan ayrılmasını ifade eder. Rafinenin temel amacı; tadı, kokusu, görünüşü iyi ve raf ömrü uzun olan yağları yüksek randıman ve düşük maliyetle üretmektir. Bu yöntemle yüksek asitli ya da doğrudan yemeye uygun olmayan yağlar, istenmeyen tat ve kokudan arındırılarak yenebilecek hâle getirilir.

c) Riviera Yağ: Sızma zeytinyağı ile rafine zeytinyağının karışımından meydana gelen ve özellikleri bu iki yağ arasında değişen yağ çeşididir. Bu tür yağlarda asitlik derecesi %1’i geçmez.

ç) Vinterize Yağ: Düşük sıcaklıklarda (buzdolabı koşulları vb.) kristalize olmaya başlayarak yağa bulanık bir görünüm veren ya da tortulanmaya neden olan maddelerin yağdan uzaklaştırılması sonucu elde edilir. Bu işlem daha çok sıvı olarak kullanılacak bitkisel yağlara ve özellikle saydam ambalajlar içinde satışa sunulan pamuk, ayçiçeği ve soya yağlarına uygulanır. Yüksek erime sıcaklığına sahip trigliseritlerin kristal oluşturması için yağlar yavaşça soğutulur. Daha sonra filtreden geçirilerek bu kristallerden arındırılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 164 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!