Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 34 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34

Asit-Baz Tepkimeleri

Stres altındayken veya gereğinden fazla gıda tüketildiğinde midede yanma ya da ekşime meydana gelir. Bunun nedeni midenin fazla salgıladığı hidroklorik asittir. Hid- roklorik asit, tüketilen besinlerin midede sindirilmesinde görev alır. Mg(OH)2, Al(OH)3, NaHCO3 (yemek sodası) gibi baz özelliği taşıyan maddeler midenin artan asitliğini nötrleştirerek midedeki yanma hissini (Görsel 1.8) azaltır.

Sulu çözeltilerine hidrojen iyonu (H+) veren maddelere asit, hidroksit iyonu (OH-) veren maddelere ise baz denir. Bir asit ile bir baz karıştırıldığında asitten gelen hidrojen iyonu (H+) ve bazdan gelen hidroksit iyonu (OH-) tepkimeye girerek suyu oluşturur. Buna nötrleşme adı verilir.

Çözünme-Çökelme Tepkimeleri

Sert su içerisinde Ca2+ ve Mg2+ gibi iyonlar çözünmüş hâlde bulunur. Bu iyonlar zamanla küvetlerin, fayansların gri bir renkle kaplanmasına ve hoş olmayan görüntülerin ortaya çıkmasına sebep olur. Ayrıca su ısıtıcısı veya çamaşır makinesi gibi elektrikli aletlerin rezistanslarının kireçle kaplanmasına ve bu aletlerin daha çabuk bozulmasına yol açar. Giysiler sert sularla yıkandığında sabun gibi bazı temizlik maddeleri yeterince köpürmez. Bundan dolayı daha iyi temizlik sağlayabilmek için daha fazla sabun kullanmak gerekir. Bu durumu engellemek için en yaygın kullanılan temizlik maddesi sodyum karbonattır. Bu madde, suda çözündüğünde Na+ ve CO32- iyonlarını meydana getirir. Karbonat iyonları sert sudaki Mg2+ ve Ca2+ iyonları ile tepkimeye girer ve çözeltideki çöken katıları oluşturur.

Mg2+(suda) + CO32-(suda) ^ MgCO3(k)
Ca2+(suda) + CO32-(suda) ^ CaCO3(k)

Mg2+ ve Ca2+ iyonları çöktüğü için sabunla tepkimeye girmez. Bu da daha fazla sabun tüketimini, giysilerin yıpranmasını ve banyoda istenmeyen gri tabakaların oluşumunu engeller. İki çözelti karıştırıldığı zaman bir tepkime meydana gelebilir ve bu tepkime sonucunda suda çözünmeyen bir katı oluşabilir. Bu tür tepkimelere çözünme-çökelme tepkimeleri denir. Bu tepkimeler mağaralardaki sarkıt ve dikitlerin, Pamukkale’deki traver- tenlerin (Görsel 1.9) oluşmasını sağlamıştır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 34 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!