Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 59 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59

2.1.1. Karışımlar ve Karışımların Sınıflandırılması

Madde pek çok şekilde sınıflandırılabilir. Bunlardan en yaygını saf madde ve karışım şeklinde yapılan sınıflandırmadır. Bileşik veya element saf madde olarak sınıflandırılırken bunların dışında kalan maddelerin tamamı karışımdır. Saf bir maddenin bileşimi belirlidir. Herhangi bir saf maddenin bütün numuneleri aynı yapıda ve özelliktedir. Örneğin sabit oranlar kanununa göre bir bileşik olan su (H2O) kütlece %11,1 hidrojen ve %88,9 oksijen elementlerinden oluşur. Bu oran, dünyanın herhangi bir noktasından alınan herhangi bir miktar su örneği için daima sabittir. Belirli erime, donma, kaynama noktasına ve özkütleye sahip olan su homojen yapıdadır. Benzer durum diğer saf madde türü olan elementler için de geçerlidir.

Dünyanın etrafındaki atmosfer, evlerdeki musluk suyu ve günlük hayatta kullanılan pek çok madde karışım şeklinde bulunur. Hatta insanlar, hayvanlar ve bitkiler dahi çoğunlukla organik bileşiklerin yüksek düzeyde organize olmuş kompleks karışımlarıdır. İki ya da daha fazla maddenin, kimyasal özelliklerini kaybetmeden ve aralarında belirli bir oran gözetmeden oluşturduğu fiziksel sistemlere karışım denir. Karışımı oluşturan maddelerin her biri bileşen olarak adlandırılır. Bir karışımın özellikleri karışımın bileşimine ve karışımı oluşturan saf maddelerin özelliklerine bağlıdır.

Bir karışımın faz durumu, karışımın sınıflandırılmasında önem arz eder. Bileşim ve özellikleri her tarafında aynı olan ve belli fiziksel sınırlar içindeki maddeye faz denir (Görsel 2.1). Meyve salatası, çerez tabağı, toprak, granit gibi bazı karışımların bileşenleri dışarıdan bakıldığında genellikle çıplak gözle görülebilir. Her tarafı aynı olmayan bu tür karışımlar fiziksel açıdan farklı kısımlara sahiptir ve bu karışımlarda fazların genellikle kolayca tespit edilebilen belirli sınırları vardır. Böyle karışımlara heterojen karışım denir. Tuzlu su, şekerli su, kolonya, hava gibi bazı karışımların bileşenleri dışarıdan bakıldığında görülemez. Bileşenler bu tür karışımların her yerinde aynıdır ve tek bir faz şeklinde (tek bir maddeymiş gibi) gözlemlenir. Böyle bir karışım homojen karışım olarak adlandırılır.
Karışımların özellikleri şu şekilde sıralanabilir:
• Homojen ya da heterojen olabilir.
• Bileşenleri arasında belirli bir oran yoktur ve her oranda karıştırılabilir. Örneğin tuzlu su, istenen oranlarda çok tuzlu ya da az tuzlu hazırlanabilir.
• Belirli bir formülleri yoktur.
• Karışımı oluşturan bileşenler birbirleriyle sadece fiziksel olarak karıştığı için karışımda kendi kimyasal özelliklerini korumaya devam eder.
• Fiziksel yollarla oluşturulup bileşenlerine fiziksel yollarla ayrıştırılır.
• Farklı tür atom, iyon ve moleküller içerir.
• Sabit bir erime ve kaynama noktaları yoktur.
• Yoğunlukları sabit değildir, bileşenlerin miktarına bağlı olarak değişir.
• Kütleleri, bileşenlerinin kütlelerinin toplamına eşittir.
• Hacimleri, bileşenlerinin hacimlerinin toplamına eşit olmayabilir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 59 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!