Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 68 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68

Çözeltilerin bazı özellikleri, çözeltiyi oluşturan maddelerin özelliklerinden farklıdır. Bu özellikler çözünen maddenin türüne ve derişimine bağlıdır. Bir çözeltide çözünmüş tanecik sayısına bağlı olarak değişen özelliklere koligatif özellikler denir.
Çözüneni uçucu olmayan çözeltilerin koligatif özellikleri şunlardır:
• Donma noktası alçalması
• Kaynama noktası yükselmesi
• Osmotik basınç
Koligatif özellikler, çözünen maddenin türüne değil çözeltinin derişimine bağlıdır. Örneğin her 100 molekülünden biri glikoz molekülü olan glikoz çözeltisinin kaynama ve donma noktası, her 100 molekülünden biri sakkaroz molekülü olan sulu sakkaroz çözeltisi ile aynıdır.

Donma Noktası Alçalması

Donma noktası saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir ve sabit değerdedir. Buna karşılık çözeltiler saf olmadığı için sabit bir donma noktasına sahip değildir. Saf çözücünün moleküllerinin kristallenerek katıyı oluşturabilmesi için tanecikler arasında bu tanecikleri katı fazda bir arada tutan kuvvetler etkili olmalıdır. Tanecikler arasındaki bağların etkili olması ve taneciklerin birbirine tutunarak hareketsiz kalması için sıcaklığın düşürülmesi ve taneciklerin kinetik enerjilerinin azalması gerekir. Sıcaklık çözücünün standart donma noktasına düştüğü zaman donma olayı gerçekleşir. Ancak çözücü içerisine çözünen bir madde ilave edildiğinde çözünenin tanecikleri çözücünün tanecikleri arasına girer. Çözücü standart donma noktasına ulaştığında çözünenin tanecikleri çözücü taneciklerinin birbirine yeteri kadar yaklaşmasını ve kristal örgüsündeki yerlerini almasını zorlaştırır (Görsel 2.8).

Çözeltideki çözücü madde taneciklerinin katıyı oluşturabilmesi için sıcaklığın standart donma noktasının altına düşmesi gerekir. Bu nedenle çözeltilerin donma noktası saf çözücününkinden düşüktür ve sabit değildir. Saf çözücü ile çözeltinin donmaya başlama sıcaklıkları arasındaki farka donma noktası alçalması denir.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 68 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!