Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 69 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69

1 atmosfer basınç altında su 0 oC’de donarken şekerli veya tuzlu su 0 oC’nin altında donar. Na+ ve Cl” iyonları bakımından zengin olan deniz suyunun donma noktası saf sudan yaklaşık 10 oC daha düşüktür. Çözeltilerin donma noktasının saf maddelere göre düşük olması, günlük hayatta donmaya karşı önlem almada kullanılır. Örneğin kışın soğuk bölgelerde yolların buzlanmasını engellemek için yollara tuz atılır. Tuz iyonları, su moleküllerinin arasına girerek suyun donma noktasını düşürür ve daha geç donmasını sağlar. Araçların radyatörlerine ve cam suyu depolarına ilave edilen antifriz, sıvı ve organik bir bileşiktir. Antifriz olarak genellikle etilen glikol kullanılır. Sudaki antifriz oranı ne kadar artarsa donma noktası o kadar düşer. %40’lık etilen glikol çözeltisi suyun donma noktasını -20 oC’ye kadar düşürür. Uçak gövdelerindeki buzlanmayı önlemek için de alkol kullanılır (Görsel 2.9).

Kaynama Noktası Yükselmesi

Kaynama noktası saf maddeler için ayırt edici bir özelliktir ve sabit bir değerdedir. Fakat çözeltilerin sabit bir kaynama noktası yoktur. Bir sıvının kaynama noktası, onun buhar basıncının dış atmosferik basınca eşitlendiği sıcaklıktır. Çözünen madde uçucu özellik göstermiyorsa bu durum çözeltinin kaynama noktasını etkiler. Çözeltiler, saf çözücünün kaynama noktasında kaynamaz. Çözüneni uçucu olmayan çözeltilerin kaynama noktası saf çözücününkinden daha yüksek olur. Çözünen maddenin tanecikleri çözücü sıvı moleküllerinin gaz hâline geçmesine engel olur (Görsel 2.10). Bu nedenle sıvının gaz hâline geçmesi için daha fazla enerji gerekir. Bu olay kaynama noktası yükselmesi olarak adlandırılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 69 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!