Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 91 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91

Yoğunluk Farkından Yararlanarak Ayırma Yöntemleri

Yoğunluk, maddenin ayırt edici özelliklerinden biridir. Bu özellik yardımıyla katı-sıvı veya sıvı-sıvı heterojen karışımları bileşenlerine ayırmak mümkündür.

a) Ayırma Hunisi
Özkütleleri farklı ve birbiri içerisinde çözünemeyen sıvıların oluşturduğu heterojen karışımları ayırmak için ayırma hunisi kullanılır. Bu işlemde, söz konusu karışım ayırma hunisine konulur ve huninin kapağı kapatıldıktan sonra karışım iyice çalkalanır. Daha sonra fazların ayrılması için bir süre kendi hâline bırakılır. Alttaki faz, huninin musluğu açılarak başka bir kaba alınır. Birbiri içinde çözünmeyen zeytinyağı ve su karışımını ayırma işlemi bu yöntem için en tipik örnektir (Görsel 2.30). Suyun yoğunluğu zeytinyağının yoğunluğundan fazla olduğu için su alt kısımda, zeytinyağı ise üst kısımda kalır. Ayırma hunisinin musluğu açıldığında karışımdan öncelikle su ayrılır.

b) Yüzdürme (Flotasyon)
Katı-katı heterojen karışımları ayırmada kullanılan yöntemlerdendir. Bu yöntemde karışımı oluşturan katıların, içine atıldığı sıvıda çözünmemesi gerekir. Ayrıca sıvının yoğunluğu, katılardan birinin yoğunluğundan büyük, diğerininkinden küçük olmalıdır. Kum ve talaş karışımını yüzdürme yöntemiyle ayırmak mümkündür. Bu karışım suya atıldığında kum taneleri dibe batarken talaş parçaları su üstünde kalır.

Yüzdürme yöntemi, su arıtımında (Görsel 2.31) yağın ve mikroskobik canlıların ayrılmasından geri dönüşüm kâğıtlarındaki mürekkebin uzaklaştırılmasına kadar pek çok alanda kullanılır. Ancak bu yöntemden en çok maden endüstrisinde yapılan cevher zenginleştirmesi işleminde yararlanılır. İçerdiği minerallerden bir veya birkaçı ekonomik değer taşıyan kayaca cevher denir. Kum ve talaş örneğinde olduğu gibi suya atılan cevherlerde bulunan minerallerden bazıları su yüzeyine çıkar, bazıları ise suyun dibine batar. Bu noktada önemli olan tanelerin yüzey özelliğidir. Tanelerin yüzeyi ıslanmaz (hidrofob) özellikte ise su içerisinde oluşturulan hava kabarcıkları ile bu taneler yüzeye taşınır. Islanan taneler (hidrofiller) ise kabarcıkla taşınamadığı için dibe çöker. Yüzdürülmesi istenen cevher özel maddelerle köpüklere bağlanır ve cevher su yüzeyinde yüzdürülebilir hâle getirilir. Bu durumda taş, toprak dibe çökeceğinden cevherden ayrılır.

Yüzdürme yöntemi, çeşitli rahatsızlıklara sebep olan bazı mikroskobik parazitlerin tespitinde de kullanılır. Bunun yanı sıra çocuklarda tüberkülozun erken teşhisinde de bu yöntemden yararlanılır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 91 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!