Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Kimya

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93

“10. Sınıf Kimya Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 93 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93

TEMİZ SUYA ULAŞMAK

Y’ Su, bütün canlılar için olduğu gibi insanlar için de hayati öneme sahiptir. Nüfusun hızla artmasıyla birlikte farklı su kaynaklarına duyulan ihtiyaç, insanoğlunu atık sulardan da yararlanmaya yöneltmiştir. Bunun sonucunda suyun arıtılması düşüncesi ortaya çıkmıştır. MÖ 4500’lü yıllarda Hindistan’da kaynamış suyun çakıllardan süzdürülüp soğutulmasıyla ilk örnekleri görülen su arıtma, günümüzde çok farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Dinlendirme ve süzme gibi klasik yöntemlerin yanında koagülasyon, iyon değiştirme ve ters osmoz gibi ileri yöntemlerle sağlıklı ve kaliteli su elde etmek mümkündür.

Koagülasyon diğer adıyla kimyasal yumuşatma yöntemi çeşitli kimyasal maddeler yardımıyla sudaki kolloidleri uzaklaştırmak için kullanılır. Bu kimyasal maddelere koagülant adı verilir. Bu yöntemin temeli Antik Mısır’a dayanır. MÖ 1500’lü yıllarda Mısırlılar suya şap katarak sudaki istenmeyen maddeleri uzaklaştırmayı başarmıştır. Günümüzde bu işlem için şapın yanı sıra çeşitli sentetik polimerler de kullanılmaktadır.

19. yüzyılın sonlarında tarım kimyacısı iki arkadaş sıvı gübre çözeltisini topraktan geçirdiğinde toprağın amonyağı tuttuğunu ve topraktaki kalsiyum iyonlarını dışarı attığını görmüştür. Bulgular yayımlandıktan çok sonra yöntemin önemi anlaşılmış ve 1905 yılından itibaren iyon değişimi adı verilen bu yöntem su arıtımında kullanılmaya başlanmıştır. İyon değişimi işlemi, katı yüzeye (reçine) bağlı hâlde bulunan iyonların, elektrostatik kuvvetler yardımı ile suda bulunan ve giderilmesi hedeflenen farklı özellikteki iyonlarla yer değiştirmesi olayıdır. Bu işlem, özellikle suda sertliğe sebep olan Ca2+ ve Mg2+ iyonlarını uzaklaştırmak için kullanılır. Yöntemde ilk zamanlar reçine olarak zeolit adı verilen doğal volkanik mineraller kullanılırken günümüzde onun yerine sentetik malzemeler tercih edilmektedir. 1748 yılında Fransız din ve bilim adamı Jean-Antoine Nollet (Jan Antu- an Nole) osmoz olayını keşfetmiştir.

Sonraki yüzyılda bu olay biyoloji ve tıp alanında uzman kişilerin özel ilgi alanı olmuş, hayvan ve bitki kökenli zarlarla pek çok deneysel çalışma yapılmıştır. 1960’lı yıllarda sentetik membranların (yarı geçirgen zar) geliştirilmesi ile ters osmoz bir arıtma yöntemi olarak hayata girmiştir. Başlarda son derece pahalı olan bu sistem, gemilerde deniz suyundan içme suyu elde etmek için kullanılmıştır. Günümüzde evlerde kullanılan su arıtma cihazlarında da bu yöntemden yararlanılmaktadır. Ters osmoz işleminin çalışma prensibi cihaz üzerinde bulunan membranlara dayalıdır. Su, membranlar üzerinde bulunan gözeneklerden yüksek basınç altında geçmeye zorlanır. Bu işlem esnasında su molekülleri ve bazı anorganik moleküller gözeneklerden geçebilirken suyun içindeki maddelerin çoğu bu gözeneklerden geçemez ve yoğunlaştırılmış su olarak dışarı atılır. Yapılan bu işlem, diğer arıtma sistemlerine göre çok daha kaliteli su elde etmeye imkân verir. Suyun temizliği ve kalitesi her alanda büyük önem taşır. Bu tarz sistemlere olan ihtiyacın azalması ancak mevcut su kaynaklarını kirletmemeye ve tasarruflu bir şekilde kullanmaya
bağlıdır.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Kimya Ders Kitabı Cevapları Sayfa 93 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!