Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Matematik

10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13

“10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 13 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13

10.1.1. SIRALAMA VE SEÇME

1. Sayma Yöntemleri

Tarih Köşesi

Geçmişten günümüze dek neredeyse tüm toplulukların sayı ve sayma konusuna katkıları olmuştur. 1937’de Moravia’da (Moravya) MÖ 30.000’li yıllarda kullanıldığı düşünülen çentiklenmiş kurt kemiği bulunmuştur. Bu sayma tekniği, bire bir eşlemenin kullanıldığı ilk örnek olarak kabul edilmektedir.

Sayma konusuna katkı sağlayan bilim insanlarından biri de Sâbit İbn Kurrâ’dır. Batılı bilginlerin bir kısmı ona “Arapların Öklit’i” der. Sâbit İbn Kurrâ’nın matematik bilimine katkıları üç aşamada özetlenebilir: Yunan bilim insanlarının matematik bilimi ile ilgili önemli eserlerini Arapçaya çevirmesi ve daha önce yapılan tercümeleri düzeltmesi, bu tercüme ve tashihleri vasıtasıyla matematiğin Arapçaya kazandırılması, aritmetik (sayılar teorisi), cebir, geometri, koni kesitleri ve trigonometri gibi alanlarda yazdığı eserleridir. Sâbit İbn Kurrâ, sayılar teorisinde dost sayılar yani biri diğerinin çarpanlarının toplamına eşit olan sayılar üzerine de çalışmalar yapmıştır (Görsel 1.1.1).

Bir kümenin elemanları ile Z+ = #1,2,3, … – kümesinin elemanları arasında bire bir eşleme yaparak verilen kümenin eleman sayısını bulma işlemine bire bir eşleme yoluyla sayma denir. Kümenin son elemanı ile eşleşen doğal sayı kümenin eleman sayısı olur.

1. ÖRNEK

TÜRKİYE kelimesinin harflerinden oluşan kümenin eleman sayısını bire bir eşleme yoluyla bulunuz.

ÇÖZÜM

TÜRKİYE kelimesinin harflerinden oluşan küme A = #T, Ü, R, K, İ, Y, E-,Z+ = #1,2,3,…- kümesinin elemanları ile bire bir eşlenirse eşlemesinden s(A) = 7 bulunur.

A ile B sonlu ve ayrık iki küme olsun. Bu iki kümenin birleşim kümesinin eleman sayısını bulma işlemine toplama yoluyla sayma denir.
Ayrık kümelerde birleşim kümesinin eleman sayısı s(A U B) = s(A) + s(B) ile hesaplanır.

2. ÖRNEK

İstanbul’da Anadolu ile Avrupa yakalarını birleştiren 3 köprü ve 2 tünel vardır. Anadolu yakasından Avrupa yakasına gitmek isteyen bir kişinin kaç farklı gidiş yolu olduğunu bulunuz.

ÇÖZÜM

Köprüler kümesi K = #k1, k2, kg – ve Tüneller kümesi T = #tı, 12 – olsun.
K + T = 0 olduğundan ayrık kümelerdir. O hâlde s(K U T) = s(K) + s(T) = 3 + 2 = 5 bulunur.

  • CevapBu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 13 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!