Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fen Lisesi Matematik

10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 324

“10. Sınıf Matematik Ders Kitabı Cevapları Fen Lisesi Sayfa 324 Meb Yayınları” ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 324

1. Bir kutuyu hediye paketi yapmak için gereken kâğıt miktarını nasıl belirleyeceğinizi düşününüz. Değerlendirmelerinizi arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Hediye paketi yapmak için kutunun çevresine dolanacak kâğıt miktarını belirlemek için şu adımları takip edebilirsiniz:

Öncelikle, kutunun boyutlarını ölçünüz. Bunun için, uzun kenarı, kısa kenarı ve yüksekliğini ölçünüz.

Daha sonra, kutunun çevresini ölçünüz. Bunun için, uzun kenarın çevresini ve kısa kenarın çevresini toplayınız. Bu iki sayıyı topladıktan sonra, çıkan toplamı ikiye bölünüz. Bu sayı, kutunun çevresine dolanacak kâğıt miktarını belirleyecektir.

Örneğin, bir kutunun uzun kenarı 25 cm, kısa kenarı 20 cm ve yüksekliği 10 cm ise, kutunun çevresi (25 + 20) x 2 = 90 cm olacaktır. Bu durumda, kutunun çevresine dolanacak kâğıt miktarı 90 cm olacaktır.

Kâğıdın katlanıp katlanamayacağı ve paketin görünümünün ne kadar önemli olduğuna göre, kâğıdın ne kadar fazla olacağını belirleyebilirsiniz. Bu sayının üzerine ekstra bir miktar kâğıt bırakarak, kutuyu kaplamak için yeterli miktarda kâğıt olacağından emin olabilirsiniz.

Arkadaşlarınızla tartışırken, kutunun boyutlarının ne kadar büyük veya küçük olduğunu, paketin ne kadar ihtişamlı olmasını istediğinizi ve ne kadar kâğıt harcamanın size uygun olduğunu dikkate alarak, en uygun kâğıt miktarını belirleyebilirsiniz.

2. Bursa’da Mısır’daki tarihî piramitlerden esinlenerek yapılan piramit şeklindeki çarşının, Antalya’da bulunan piramit şeklindeki fuar ve kongre merkezi gibi yapıların inşasını ve inşasında kullanılan malzemelerin miktarının nasıl hesaplanabileceğini arkadaşlarınızla tartışınız.

  • Cevap: Piramit şeklindeki yapıların inşasında kullanılacak malzemelerin miktarını hesaplamak için şu adımları takip edebilirsiniz:

Öncelikle, yapının tasarımını ve ölçülerini belirleyin. Bu, yapının genel görünüşünü ve büyüklüğünü belirleyecektir.

Daha sonra, yapının duvarlarının inşası için gereken malzemeleri belirleyin. Bu, duvarların yüksekliği, kalınlığı ve malzeme cinsine göre değişecektir. Örneğin, beton bloğu kullanılarak yapılacak duvarlar için, duvarın yüksekliği ve kalınlığına göre beton bloğu miktarını hesaplayabilirsiniz.

Yapının çatısı için de gereken malzemeleri belirleyin. Örneğin, çatı kaplaması için gereken çatı levhası miktarını hesaplayabilirsiniz.

Yapının içinde kullanılacak malzemeleri de dikkate alın. Örneğin, betonarme bir yapıda, gereken beton miktarını hesaplayabilirsiniz.

Tüm bu malzemelerin miktarını toplayarak, yapının inşası için gereken toplam malzeme miktarını bulun.

Arkadaşlarınızla tartışırken, yapının tasarımındaki değişikliklerin malzeme miktarını nasıl etkilediğini, farklı malzemelerin miktarını nasıl hesaplandığını ve projede nasıl malzeme tasarrufu sağlanabileceğini değerlendirebilirsiniz.

3. Sınıfınızda ve evinizde bulunan 3 boyutlu cisimleri biçimlerine göre sınıflandırınız. Yaptığınız sınıflandırmayı arkadaşlarınızla paylaşınız.

  • Cevap: 3 boyutlu cisimler, biçimlerine göre çeşitli şekillerde sınıflandırılabilir. Örneğin, aşağıdaki sınıflandırma örneğinde, 3 boyutlu cisimler küre, küp, silindir, koni ve piramit şekillerine göre sınıflandırılmıştır:

Küre: Küre şeklinde cisimler, yarıçapı eşit olan bir düzlem üzerinde daire şeklinde çizilmiş bir çemberin üstünden geçen düzgün bir eğriyle oluşur. Örneğin, top, basketbol, futbol gibi cisimler küre şeklindedir.

Küp: Küp şeklinde cisimler, dört eşit kenarı olan bir düzlem üzerinde çizilmiş dört köşe noktası arasında oluşan karelerin üstünden geçen düzgün eğriyle oluşur. Örneğin, kutu, kalemlik gibi cisimler küp şeklindedir.

Silindir: Silindir şeklinde cisimler, eşit çapı olan iki düzlem üzerinde çizilmiş iki daire arasında oluşan yüzeylerin üstünden geçen düzgün eğriyle oluşur. Örneğin, bardak, su şişesi gibi cisimler silindir şeklindedir.

Koni: Koni şeklinde cisimler, eşit çapı olan bir düzlem üzerinde çizilmiş bir dairenin üstünden geçen bir düzgün eğriyle ve düzlem dışında bir noktaya (koni köşesi) ulaşan bir düzgün eğriyle oluşur. Örneğin, elma, çeşitli kuyumculuk malzemeleri gibi cisimler koni şeklindedir.

Piramit: Piramit şeklinde cisimler, dört eşit kenarı olan bir düzlem üzerinde çizilmiş dört köşe noktası arasında oluşan karelerin üstünden ve düzlem dışında bir noktaya (piramit köşesi) ulaşan düzgün eğriyle oluşur.

10. Sınıf Fen Lisesi Matematik Ders Kitabı Cevapları Sayfa 324 Meb Yayınları ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!