Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 109

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 109 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 109

Güvenilir kaynaklardan deprem öncesi, anı ve sonrasında alınması gereken güvenlik önlemleri ile ilgili araştırma yapınız ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Ailenizle birlikte bir deprem çantası oluşturunuz ve içine koyduğunuz malzemelerin listesini yazınız.

  • Cevap: Bir deprem çantasında bulunması gerekenler şunlardır:

Gıda
Yüksek kalorili, vitamin ve karbonhidrat içeren, su kaybını önleyen ve dayanıklı (çabuk bozulmayan) gıdalar (Konserve, kuru meyveler, tahin-pekmez, meyve suyu vb.)

Önemli belge fotokopileri
➜ Kimlik kartları (nüfus cüzdanı, ehliyet vb.)
➜ Tapu, sigorta, ruhsat belgeleri
➜ Zorunlu Deprem Poliçesi
➜ Diplomalar
➜ Pasaport, banka cüzdanı vb.
➜ Diğer (evcil hayvan sağlık karnesi vb.)
Giyecekler
➜ İç çamaşırı
➜ Çorap
➜ Yağmurluk
➜ İklime uygun giysiler
Su
Her bir aile üyesi düşünülerek yeterli içme suyu alınmalı.
Hijyen malzemeleri
➜ Sabun ve dezenfektanlar
➜ Diş fırçası ve macunu
➜ Islak mendil
➜ Tuvalet kâğıdı
➜ Hijyenik ped
Diğer malzemeler
➜ İlk yardım çantası
➜ Uyku tulumu veya battaniye
➜ Çakı, düdük, küçük makas
➜ Kâğıt, kalem
➜ Pilli radyo, el feneri ve yedek piller (Dayanıklı/uzun ömürlü pil seçilmeli.)

2. Depreme dayanıklı binalarda olması gereken özellikler nelerdir? Araştırınız.

  • Cevap: Depreme dayanıklı binalar sağlam zeminlere yapılmalıdır. Bina yapımında kullanılacak malzemelerin standartları sağlaması gerekir. Mühendis ve mimarların planlarına sadık kalınmalıdır. Ayrıca binalar yetkili kurumlarca sık sık ve taviz verilmeden denetlenmelidir. Deprem anında doğal gazı kesen vanalar kullanılmalıdır. Az katlı binalarda radye, çok katlı binalarda ise kazıklı veya sarsıntı sönümleyicili temel sistemleri tercih edilmelidir.

3. Zorunlu Deprem Sigortası’nın deprem konusundaki farkındalığa ne tür katkısı olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Olası bir depremde binaların yıkılması durumunda maddi kayıpları azaltmak için deprem sigortası yaptırmak zorunludur.

4. Dünyada depreme hazır olması ile tanınan ülkelerde yapılan uygulamalar nelerdir? Ülkemizin depreme hazırlığı konusunda çıkarımlarda bulununuz.

  • Cevap: Depreme en hazır ülkelerden birisi Japonya’dır. Öncelikle yapılan binaların depreme dayanıklı olması konusunda katı kurallar oluşturulmuştur ve bu kurallardan asla taviz verilmemektedir. Küçük yaşlardan itibaren toplumda afet bilinci geliştirilmekte ve sık sık deprem tatbikatı yapılarak deprem anında soğukkanlı olunması sağlanmaktadır. Deprem toplanma merkezleri, deprem yönergeleri, deprem çantaları gibi depreme hazırlık uygulamaları sık sık gözden geçirilmektedir. Ülkemizde de gerekli tedbirler ile ilgili kurallar bulunmasına rağmen bazen uygulamada aksaklıklar olmaktadır.

5. Hangi resmî kurumlar ve sivil toplum örgütleri deprem konusunda çalışma yürütür? Bunların üstlendikleri görevler neler olabilir? Açıklayınız.

  • Cevap: Yerel yönetimler, belediyeler, üniversiteler, meslek odaları gibi kurum ve kuruluşlar güvenli yapıların geliştirilmesi, inşası ve denetimi gibi konularda iş birliği içinde çalışmalı ve ilkelerden taviz verilmeden çalışmalar yürütmelidir. Deprem sonrasında ise AFAD, AKUT, KIZILAY gibi kurumlar ve yardım kuruluşları harekete geçer. Bunlar enkaz kaldırma çalışmaları yaparak hayat kurtarabilecekleri gibi depremzedelerin barınak, giyecek, yiyecek vb. temel ihtiyaçlarını sağlar. Ayrıca Toplum Afet Gönüllüleri de bu çalışmalarda rol alır.

6. Deprem kaynaklı mal ve can kaybını önlemeye yönelik çözüm önerileriniz nelerdir? Birini yazınız.

  • Cevap: Cevap öğrenciye göre değişiklik gösterebilir. Muhtemel cevap şöyledir: Evlerin içine “panik odası” denilen güvenli bir bölüm yapılabilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 109 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!