Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 13

Ampermetre ve voltmetrenin devredeki görevi ve dirençlerin özellikleri ile ilgili güvenilir kaynaklardan araştırma yaparak aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Özdeş üreteç ve lambalarla kurulan bir devreye ampermetre sırasıyla Şekil I ve Şekil IIdeki gibi bağlanmaktadır. Buna göre hangi şekildeki lamba ışık verir? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Ampermetreler devre elemanlarından birim zamanda geçen yük miktarını ölçmek için kullanılan araçlardır. Ampermetrenin ölçüm yapabilmesi için devre elemanlarından geçen yüke eşit miktarda yükün ampermetreden de geçmesi gerekir. Bu nedenle ampermetre, devrede akımın ölçüleceği kola seri bağlanır ve bu sayede Şekil I’deki lamba ışık verir. Ampermetreler, devreye bağlandığında devrenin akım şiddetinde değişiklik yapmaması için direnci çok küçük olan iletkenler kullanılarak imal edilir. Ampermetre devreye paralel bağlanırsa akım, direnci düşük olan ampermetreden geçerek uçlarına bağlandığı devre elemanının çalışmasını engeller ve bu sebeple Şekil II’de ki lamba ışık vermez.

2. Özdeş üreteç ve lambalarla kurulan bir devreye voltmetre sırasıyla Şekil III ve Şekil IV’teki gibi bağlanmaktadır. Buna göre hangi şekildeki lamba ışık verir? Sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Voltmetreler elektrik devrelerinde herhangi iki nokta arasındaki potansiyel farkı ölçmek amacıyla kullanılan araçlardır. Voltmetrenin, potansiyel farkı ölçülecek devre elemanının iki ucu arasına bağlanması gerekir. Bu nedenle voltmetre, devrede devre elemanlarına paralel bağlanır ve bu sayede Şekil I’deki lamba ışık verir. Voltmetreler, devreye bağlandığında devrenin akım şiddetinde değişiklik yapmaması için direnci çok büyük olan iletkenler kullanılarak imal edilir. Voltmetre, devreye seri bağlanırsa direnci çok büyük olduğu için devreden elektrik akımının geçmesini engeller ve bu sebeple Şekil II’deki lamba ışık vermez.

Elektrik akımı (i), direnç (R) ve potansiyel farkı (V) arasındaki ilişkinin matematiksel modeli Ohm Yasası olarak bilinir. Buna göre aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Şekillerdeki gibi kurulan devrelerde üreteçlerin potansiyel farklarına göre R direncinden geçen akım şiddeti değerleri verilmiştir. Verilen akım, direnç ve potansiyel farkı değerleri arasındaki ilişkiyi inceleyerek Ohm Yasası’nın matematiksel modelini oluşturunuz.

  • Cevap:

V1 / İ= V2 / İ2 = V3 / İ3

10/2 = 20/4 = 30/6 = 5 = R

Elektrik devrelerinde devredeki potansiyel farkın devre akımına oranı sabit ve devrenin direncine eşittir. Buna göre Ohm Yasasının matematiksel modeli R = V / İ olur.

2. Ohm Yasası’na ait oluşturduğunuz modele göre akım şidde- ti-potansiyel farkı, direnç-akım şiddeti ve direnç-potansiyel farkı grafiklerini çiziniz.

  • Cevap:

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 13 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!