Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 27

Öğretmene Not: 1) Etkinlikten bir hafta önce öğrencileri 5 gruba ayırınız. Her gruba aşağıda belirtilen “elektrik akımı” ve “elektrik akımı tehlikelerine karşı alınması gereken sağlık ve güvenlik önlemleri” ile ilgili konulardan birini veriniz. Onları konuyla ilgili araştırma yaparak bir afiş hazırlamaları için görevlendiriniz. Bir hafta sonraki derse hazırladıkları afişleri getirmelerini ve sunuma hazır olmalarını sağlayınız. Öğrencilere iş bölümü yapmaları gerektiğini vurgulayınız. Kullandıkları kaynakları sunumlarında belirtmelerini sağlayınız. 2) Tüm sunumlar bittikten sonra her gruba boş bir kâğıt veriniz. 3) Grupların afişlerini ve cevap kâğıtlarını sınıfınızdaki uygun bir bölüme asınız.

Grubunuza verilen konuyla ilgili afişinizi, her öğrenci bir bölüm sunacak şekilde açıklayarak sunumunuzu tamamlayınız. Sunum sonunda afişinizi asılmak üzere öğretmeninize teslim ediniz.

  • Cevap: Öğrencilerin hazırladıkları sunumlara göre farklılıklar görülebilir. Aşağıda muhtemel cevaplar için örnekler verilmiştir.

Birinci Grup: Elektrik enerjisi; hidroelektrik, termik, nükleer santraller gibi tesislerde üretilerek kullanım alanlarına taşınır. Elektrik enerjisinin üretim ve dağıtımı aşağıdaki şemada gösterilmektedir:

İkinci Grup: Evlerde alınması gereken önlemler:
➜ Aletlerin hepsini bir arada kullanmamak.
➜ Islak elle prizlere dokunmamak.
➜ Bozuk aletleri tamir ettirmek.
➜ Fişleri prizde bırakmamak.
➜ Aletlerin kullanımına dikkat etmek.
➜ Prizleri çoklu kullanmamaya dikkat etmek.
➜ Topraklı priz kullanmak.
➜ Elektrikli araçları çocuklardan uzak tutmak.
➜ Prizlere koruyucu kapak takmak.
➜ Yanıcı cisimleri ve sıvıları elektrikli aletlerden uzak tutmak.
➜ Prizlere metal ya da başka cisimler sokmamak.

Elektrik akımının verebileceği bir başka zarar da aşırı ısınma nedeniyle oluşabilecek yangın tehlikesidir. Elektrikli araçların soğutma sistemi olmadan uzun süreli çalıştırılması yanmaya sebep olabilir. Benzer biçimde içinden akım geçen kabloların yanıcı maddelere yakın tutulması durumunda da aynı tehlike geçerlidir. Kısa devre durumlarında oluşan elektrik arkları (kıvılcımlar) yangına sebep olabilir. Bu durumda itfaiyeye (110 nolu telefon hattı) haber verilmelidir.

Üçüncü Grup: Okul, fabrika ve iş yerlerinde elektrik akımından kaynaklanan tehlikelerin en aza indirilmesi için prizlere topraklama hattı çekilmelidir. Topraklama hattının bulunmadığı ortamlarda kablolardaki yalıtıcı kaplamanın incelmesi, kırılması veya soyulması gibi herhangi bir sebeple elektrikli araçlarda oluşan elektrik kaçağı, o araçların bozulmasına neden olabilir. Bu tür kaçakların yaşanmaması ve elektrik hattının yüksek gerilimle yüklenmemesi için bina girişlerine uygun sigorta sistemleri yerleştirilmelidir. Elektrik tesisatlarında herhangi bir nedenle bir çalışma yapılacaksa mutlaka güvenlik önlemleri alınmalıdır. Elektrik hattında çalışmaya başlamadan önce yapılacak ilk iş, binanın ya da dairenin ana elektrik giriş panosundaki tüm sigortaları kapatarak elektrik akımını kesmektir. Buna rağmen kaçak olabilir düşüncesiyle ellere yalıtkan malzemeden yapılmış eldiven ve ayaklara kuru yalıtkan malzemeden yapılmış bot ya da ayakkabı giyilmelidir. Kıvılcımın yol açacağı hasara karşı da koruyucu gözlük kullanılmalıdır. Kablolar kesinlikle çıplak elle hatta eldivenle bile tutulmamalı mutlaka kargaburnu, pense gibi araçlar kullanılmalıdır. Tesisatta elektrik olmadığından emin olmak için öncelikle voltmetreyle ölçüm yapılmalıdır. Elektrik kaçağı veya yıldırım tehlikesine karşı elektrik hattı önceden topraklanmalıdır. Sigortalar; gerilim hattının aşırı yüklenmesi, kısa devre veya elektrik kaçağı durumlarında binaya akım girişini kendiliğinden keserek olası tehlikeleri önler. İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası bu konu ile ilgili tedbirlerin alınmasını zorunlu kılar.

Dördüncü Grup: Öğrencilerin verdiği cevaplara göre farklılık görülebilir. Aşağıda örnek bir levha çizilmiştir

Beşinci Grup: Elektrik çarpması, elektrik kaynağı ile temas sonucu elektrik akımının iletken olan insan vücudundan geçerek yaralanmaya veya can kaybına yol açması olarak tanımlanmaktadır. Kaza durumunda olay yerine ilk gelen kişiler için öncelik, daha fazla kişinin akım ile temas etmesine engel olacak tedbirleri alarak çevre güvenliğini sağlamak olmalıdır. Daha sonra şalterden veya sigortadan elektrik akımı kesilmeli, bu yapılamıyorsa elektrik kaynağı ile kazazedenin teması iletken olmayan (yalıtkan) bir cisim kullanılarak sonlandırılmalıdır. Örneğin tahta bir kutu, plastik veya dokuma paspas, telefon rehberi, kalın bir gazete yığını gibi kuru, yalıtkan nesneler üzerinde durularak yer ile temas edilmeden bir süpürge, tahta sandalye veya Dikkat Elektrik Tehlikesi tabureyle kazazedenin elektrikle temas hâlindeki uzvu elektrik kaynağı olan nesneden veya duruma göre kaynak kazazededen ayırmaya çalışılmalıdır. Elektrik akımının kesilmiş olduğundan mutlak emin olunmadan kazazedenin vücuduna temas edilmemeli ve iletken zemine veya malzemeye basılmamalıdır. Kesinlikle nemli ve ıslak cisimler veya metalik bir aletle elektrik kaynağı uzaklaştırılmaya çalışılmamalı- dır. Akım kesilmeden kazazedenin ve akımın bulunduğu bölgeye yaklaşılmamalıdır. Bu konuda yetkililerinden yardım istenmelidir. 112 Acil Çağrı Merkezi aranmalıdır. Yüksek voltaj nedeniyle meydana gelen kazalarda ise mutlaka akım kesilmelidir. Resmî yetkililerden elektrik akımının kesildiğini ve gerekiyorsa izole edildiğini öğrenmeden kazazedeye yaklaşılmamalıdır. Yaklaşık 18-20 metrelik bir güvenlik mesafesi aşılmamalı ve çevredekiler de yaklaştırıl- mamalıdır. Bu husus, özellikle tren ve tramvay elektrik hatlarındaki hasarlarda hayati önem taşır.

Tüm sunumlar bittikten sonra size verilen kâğıda diğer grupların sunumlarından elde ettiğiniz bilgileri özetleyerek yazınız.

  • Cevap: Öğrencilerin vereceği cevaplara göre farklılık görülebilir.

“Elektrik akımının daha güvenli şekilde üretilmesi, taşınması ve kullanılması için neler yapılabilir?” sorusunu grup olarak yorumlayıp cevabınızı kâğıdınıza yazınız ve onu afişinizin altına asılmak üzere öğretmeninize teslim ediniz.

  • Cevap: Öğrencilerin vereceği cevaplara göre farklılık görülebilir.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 27 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!