Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 42

Deniz seviyesinde, aynı cins ve miktardaki sıvılar ile aynı kesitteki cam borular kullanılarak deney düzenekleri hazırlanmıştır. Şekil I’deki düzenekte bir ucu açık cam boruya kaptaki sıvıdan tamamen doldurulmuş ve borudaki sıvının dökülmemesi sağlanarak boru ters çevrilip kaba daldırılmıştır. Borudaki sıvının bir kısmı kaba boşalmış ve sıvı Şekil I’de gösterildiği gibi boru içerisinde dengelenmiştir. Şekil II’deki düzenekte ise uçları açık cam boru, kaptaki sıvıya daldırılmış ve sıvı, cam boruda Şekil II’deki gibi yükselmiştir.

1. Cam borulardaki sıvı yükseklikleri arasındaki farkın sebebi nedir? Açıklayınız.

  • Cevap: Şekil Ideki boruda sıvının bir miktar alçalarak dengeye gelmesinde açık hava basıncının etkisi vardır. Bu durumda cam boru içindeki sıvının basıncı açık hava basıncına eşit hâle gelmiştir. Şekil IIdeki boruda sıvının yükselmesi ise kılcallık ile ilgilidir. Kılcallıkta ise sıvı molekülleri arasındaki kohezyon kuvveti ile sıvı ve cam boru arasındaki adezyon kuvvetleri etkilidir.

2. Deneyde kullanılan boruların kesit alanları azaltılsaydı borulardaki sıvı seviyelerinin değişimi hakkında ne söylerdiniz?

  • Cevap: Şekil Ideki düzenekte borunun kesiti önemli değildir. Açık hava basıncı değişmediği sürece borunun şeklinin ya da kesit alanının değişmesi borudaki sıvı yüksekliğini değiştirmez. Ancak kılcallıkta kesit alanı önemlidir. Bu nedenle Şekil ilde gösterilen düzenekteki boru inceldiğinde borudaki sıvı seviyesinin alçalması beklenir.

3. Deneyde kullanılan boruların malzemelerinin değiştirilmesi deneylerin sonucunu nasıl etkiler?

  • Cevap: Şekil I’deki düzenekte kullanılan borunun malzemesi önemli değildir. Ancak Şekil ildeki düzenekte kılcallık önemli olduğu için kullanılan borunun malzemesi adezyon kuvvetinin değişmesine neden olacağından önemlidir.

4. Deney deniz seviyesinden daha yüksek bir yerde yapılsaydı borulardaki sıvı yükseklikleri nasıl değişirdi? Açıklayınız.

  • Cevap: Deneyin deniz seviyesinden yüksek bir yerde yapılması açık hava basıncının değişmesine neden olacağından Şekil I’deki düzenekte sıvı seviyesi azalacaktır. Kılcallıkta açık hava basıncının bir etkisi olmadığı için deneyin deniz seviyesinden yüksekte yapılması Şekil II’de gösterilen düzenekteki sıvı seviyesini etkilemez.

5. Deneylerde kullanılan sıvı yerine özkütlesi çok daha küçük olan bir sıvı kullanılsaydı borulardaki sıvı seviyeleri hakkında ne söylerdiniz?

  • Cevap: Deneyde kullanılan sıvının, özkütlesi küçük bir sıvı ile değiştirilmesi her iki düzenekteki sıvı seviyelerinin değişmesine neden olur. Küçük özkütleli sıvı kullanılınca Şekil I’deki düzenekte sıvı seviyesi artacaktır. Şekil II’de ise sıvı ile cam boru arasındaki adezyon kuvveti değişeceği için sıvı seviyesi de değişecektir.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 42 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
clap
0
happy
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!