Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 55

Aşağıdaki soruları cevaplandırınız.

1. Tüple dalış malzemelerinden olan denge yeleği ve ağırlık kemeri dalgıçlar tarafından hangi amaçla kullanılır? Açıklayınız.

  • Cevap: Ağırlık kemeri, dalgıcın kolayca batabilmesi için kurşun ağırlıklar takılabilen bir kemerdir. Denge yeleği ise içine hava pompalanabilen veya havası boşaltılabilen bir dalış kıyafetidir. Dalgıç batmak istediğinde yelekteki havayı boşaltır, yüzeye çıkmak istediğinde ise bir vana yardımıyla oksijen tüpünden yeleğin içine hava doldurur.

2. Olta ile balık avcılığında kurşun ağırlık ve şamandıra kullanımının sebebi ne olabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Oltayı dibe batırmak için yoğunluğu sudan büyük olan bir cisim kullanılmalıdır. Bunun için genellikle kurşun kullanılır. Yemin yüzdürülmesi için de yoğunluğu sudan küçük olan mantar veya şamandıra kullanılır.

3. Bazı deniz araçlarının yapısıyla bazı balıklarda bulunan hava keseleri benzerlik gösterir. Balıklar ve deniz araçları yapılarında bulunan bu sistemi nasıl ve hangi amaçla kullanıyor olabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Bazı balıklarda bulunan hava keseleri, balığın bulunduğu derinlikte dengesini sağlayan, batmasını veya çıkmasını kolaylaştıran bir organdır. Kesenin içine gaz dolduğunda balığın ortalama özkütlesi azalır ve suda yukarı çıkar. Kesedeki gazı boşalttığında ise ortalama özkütlesi artar ve balık suda batar. Deniz araçlarında da bu yapıya benzer tanklar kullanılır.

4. Denizaltılarda kullanılan denge (safra) tanklarının çalışma prensiplerini araştırınız. Büyük yük gemilerinde de yükleme, boşaltma ve seyir esnasında dengenin sağlanması için benzer yapılar kullanılabilir mi? Cevabınızı gerekçeleriyle açıklayınız.

  • Cevap: Denizaltı, aslında suda batabilen bir gemidir. Safra tankları denilen tanklara su aldığında ortalama yoğunluğu artar ve batmaya başlar. Yoğunluğu suyun yoğunluğuna eşitlendiğinde yatay olarak hareketine devam eder. Yüzeye çıkmak istediğinde ise pompalar yardımıyla safra tanklarındaki suyu boşaltır. Ortalama yoğunluğu azalan denizaltı su yüzeyine çıkar. Bunun benzeri yapılar büyük yük gemilerinde de kullanılır. Geminin baş ve yan taraflarına yerleştirilen ve balast tankı adı verilen yapılara uygun miktarlarda su alınarak geminin dengesi sağlanır.

5. Depolarda bulunan sıvıların taşmasını engellemek ve sıvı düzeyini kontrol etmek amacıyla kullanılan şamandıraların çalışma prensiplerini açıklayınız ve kullanım alanlarına günlük hayattan örnekler veriniz.

  • Cevap: Şamandıralar genellikle tuvalet rezervuarları, yakıt tankları, su sebili gibi sıvı seviyesinin denge altında tutulması gereken kaplarda kullanılır. Sıvı seviyesi yükseldikçe şamandıra da sıvıyla birlikte yükselir ve bağlı olduğu kol uygun seviyeye geldiğinde sıvının aktığı musluğu tıkar. Böylece sıvı seviyesi kontrol altında tutulur.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 55 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!