Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 89

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 89 Cevapları Meb Yayınları‘na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Cevapları Sayfa 89

EBA’ya kullanıcı girişi yaparak aşağıda verilen bağlantıdaki “Derinliğin Su Dalgalarının İlerleyişine Etkisi” başlıklı deneyi izleyiniz ve aşağıdaki soruları cevaplayınız.
https://ders.eba.gov.tr/ders/proxy/VCollabPlayer_v0.0.770/index.html#/main/curriculumResourceresourceID=65a3bafaf9a0437f611f52a3d6593242&resourceTypeID=3&loc=10&showCurriculumPath=-false

1. Denizde oluşan dalgalar gözlendiğinde dalga boylarının kıyıda küçük, kıyıdan uzaklaşıldığında ise büyük olduğu görülür. Bu olayın sebebini açıklayınız.

  • Cevap: Sığ ortamlardan derin ortamlara gidildikçe su dalgalarının dalga boylarının artması, hızlarının da arttığını gösterir.

2. Su dalgalarının ortam derinliğine göre yayılma hızlarını, farklı kalınlıktaki aynı cins yaylarda oluşturulan atmaların ilerleme hızları ile ilişkilendirerek açıklayınız.

  • Cevap: Su dalgaları, sığ ortamlarda ağır yaylardaki gibi yavaş; derin ortamlarda hafif yaylardaki gibi hızlı yayılır.

3. Bir havuza ve göle aynı yükseklikten bırakılan özdeş taşların oluşturduğu dalgalar gözlemlenmiştir. Havuzda oluşan dalgaların tam daireler şeklinde, gölde oluşan dalgaların ise dairesel olmayan eğriler şekillerde yayıldığı görülmüştür. Buna göre havuzda ve gölde oluşturulan dalgaların farklı şekillerde yayılmasının sebebi ne olabilir? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Havuzda dalgaların tam daire şeklinde yayılması için dalgaların hız büyüklüğünün her noktada aynı olması gerekir. Bu durumda havuzun derinliği her noktada aynıdır. Gölde oluşan dalgaların dairesel olmayan eğriler şeklinde yayılması için dalgaların hız büyüklüğünün her noktada aynı olmaması gerekir. Bu durumda gölün derinliği her noktada aynı değildir.

4. Bir dalga leğeni derinlikleri sırasıyla hK, hL ve hM olan K, L ve M ortamlarından oluşmaktadır. Dalga leğeninin O noktasında üretilen periyodik su dalgalarının bir süre sonraki üstten görünümü şekildeki gibi olduğuna göre ortamların derinlikleri arasındaki büyüklük ilişkisi için ne söyleyebilirsiniz?

  • Cevap: K, L ve M ortamlarında dalgaların dalga boyları incelendiğinde aralarında büyüklük ilişkisi olduğu görülür. λL > λL > λL Bu durumda yayılma hızları arasındaki ilişki de VL > VM > Vk olur. Dalgalar derin ortamlarda daha hızlı yayıldığına göre ortam derinlikleri arasındaki ilişki hL > hM > hK olur.

Güvenilir kaynaklardan storoboskop ile ilgili araştırma yaparak aşağıdaki soruları cevaplayınız.

1. Stroboskop ile su dalgalarının dalga boyu nasıl ölçülür? Kısaca açıklayınız.

  • Cevap: Stroboskop, düzenli olarak tekrarlanan hareketleri incelemekte kullanılan bir alettir. Stroboskop sayesinde su dalgalarının frekansı bulunarak dalga boyu hesaplanabilir. Stroboskop, dalga leğeninde oluşturulan periyodik su dalgalarının tepe ve çukurlarını gözlemleyecek şekilde su dalgalarının üzerine tutulur ve çok hızlı çevrilir. Stroboskopun frekansı zamanla düşürülerek üzerindeki yarıkların arkasından, dalga leğeninde oluşturulan periyodik dalgalara bakılır. Su dalgalarının ilk defa durgun göründüğü an stroboskobun frekansı ölçülür. Bu anda yarıkların frekansı ile su dalgalarının frekansı birbirine eşittir. Dalga boyu ve frekans değeri kullanılarak dalga hızı hesaplanır.

2. Stroboskop başka hangi alanlarda kullanılır? Örnekler veriniz.

  • Cevap: Stroboskobun kullanım alanlarına göre farklı çeşitleri vardır. Müziksel sesler çıkaran teller ya da diyapazonların titreşimleri gibi hızlı olan hareketleri saymak, gözlem yaparak mümkün olmayabilir. Stroboskop kullanılarak titreşimler çok daha kolay sayılabilir. Stroboskop motor gibi titreşim yapan bazı cihazların titreşim frekansını ölçmekte de kullanılır.

10. Sınıf Meb Yayınları Fizik Beceri Temelli Etkinlik Kitabı Sayfa 89 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!