Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 100 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 100 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Açık Hava (Atmosfer) Basıncı

Bir gaz örneğinin fiziksel tanımını tam olarak ifade edebilmek için onun sıcaklık, hacim, miktar (molekül sayısı) ve basıncını bilmek gerekir. Bu değişkenlerin çoğu birbirinden bağımsız değildir. Sıralanan değişkenlerden üçünün değeri biliniyorsa dördüncünün değeri hesaplanabilir. Gazlar hakkında ancak bu değişkenlerin aldığı değerler çerçevesinde konuşulabilir. Gaz maddelerin molekülleri arasındaki mesafe, sıvılara göre daha fazla olduğundan molekül hareketleri de sıvılara göre daha az kısıtlanmış olur. Gazlar, içine konulduğu kabın tüm hacmini işgal eder, homojen dağıldıkları kap içerisinde moleküllerinin rastgele hareketi nedeniyle basınç oluşturur. Birim zamanda birim yüzeye çarpan molekül sayısı eşit kabul edildiğinden kabın her noktasındaki gaz basıncı da eşit olur.

Kapalı kaplardaki gazların hacmini içine konulduğu kap sınırlarken Dünya çevresindeki çok büyük gaz kütlesini, yer çekimi kuvveti sınırlar ve atmosfer tabakasının oluşmasına sebep olur. Gaz molekülleri Güneş’ten aldığı enerjiyle kazandıkları hareket sayesinde yeryüzüne çökmekten kurtulur. Kütlesinin yaklaşık %99’u ilk 32 km’nin, yarısı ise 5,5-6 km’nin içinde yer alan atmosfer, yerküreyi saran hava tabakasıdır. Yapısı yaklaşık %99 oranında N2 ve O2, %1 oranında Argon, Neon, Helyum ve su buharı gibi birçok maddeden oluşur. Havaküre, kendisini meydana getiren bu maddelerin moleküllerinin ağırlığı ve hareketi sebebiyle çevremizdeki bütün varlıkların üzerine bir kuvvet uygular. Uygulanan kuvvetin birim yüzey alanına düşen payına açık hava basıncı veya atmosfer basıncı denir. Deniz seviyesinde 1 m2 lik bir yüzeye düşen havanın ağırlığı yaklaşık olarak 100 000 N’dır. Bu kuvvetin oluşturduğu basınç ise yaklaşık 105 N/m2 dir. Bizler artan irtifa ile yoğunluğu giderek azalan bir gaz okyanusunun dibinde yaşıyoruz (Görsel 2.31).

Açık hava basıncı bu denli yüksek kuvvetin etkisiyle meydana gelse de çoğu zaman bunun farkında bile olmayız. Çünkü bu basınç, vücut içi sıvı basıncı tarafından dengelenir. Yüksek irtifalarda hava, nefes alma şeklimizi etkileyen çok düşük bir basınca sahiptir. Dağcılar, Ağrı Dağı gibi deniz seviyesinden oldukça yüksek yerlere tırmandıklarında, vücutlarının buradaki düşük basınca (397,8 mmHg) uyum sağlaması için zaman zaman belli yüksekliklerde günlerce süren molalar verirler.

Açık hava basıncının etkisini göstermek amacıyla 1657 yılında Alman Fizikçi Otto Von Guericke (Otto fon Gurik), Magdeburg Yarım Küreleri Deneyi olarak bilinen bir deney yapar. Guericke, Almanya’nın Magdeburg kentinde yarıçapı 25 cm olan iki yarım küreyi conta olarak kullandığı balmumu yardımıyla hava sızdırmayacak şekilde bir araya getirir. Oluşan tam kürenin içindeki havayı birindeki musluk üzerinden pompa kullanılarak boşaltır. Bu yarım kürelere çok sayıda atı zıt yönde koşarak ayırmaya çalışsa da hava

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 100 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike
0
angry

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!