Kitap Cevapları TIKLA
Soru Sor TIKLA
10. Sınıf Fizik Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Cevapları Ekoyay Yayıncılık Sayfa 102 ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

10. Sınıf Fizik Ders Kitabı Sayfa 102 Cevapları Ekoyay Yayıncılık

Basınç Nasıl Ölçülür (Toricelli Deneyi)?

Atmosfer basıncını ölçmek için yapılan ilk deneylerden biri Evangelista Torricelli’ye (İvengelista Toriçelli,1608-1647) aittir. Torricelli, açık hava basıncını araştırırken deniz seviyesinde, 0 °C’ta, yaklaşık 1 m uzunluğundaki bir cam tüpü tamamen cıva ile doldurur. Ardından tüpü ters çevirerek içinde cıva bulunan çanağa daldırır (Görsel 2.34). Bu sırada tüpteki cıvanın bir kısmının çanağa boşaldığını ve bir süre sonra cıva seviyesinin 76 cm’de dengede kaldığını gözlemler. Ters çevirerek çanağa daldırdığı tüpün yatayla yaptığı açıyı değiştirdiğinde çanaktaki cıva düzeyi ile cam tüpteki cıva düzeyi arasındaki mesafenin 76 cm’de kaldığını görür. Bu sonuç, deneyin değişik kesit ve şekle sahip tüplerle yapılması hâlinde de değişmez. Yani deniz seviyesinde ve 0 °C’ta tüp içindeki cıva sütununun oluşturduğu basınç (sıvı basıncı) açık hava basıncına eşit demektir.

Burada basınç birimi olarak karşımıza çıkan torr, barometreyi icat eden Torricelli’nin adına ithafen kullanılmaktadır. Daha çok meteorolojik raporların açıklanması sırasında duyduğunuz bar ve milibar birimleri yaklaşık 760 mm yüksekliğindeki Hg sütununun tabanında oluşturduğu basıncın karşılığıdır (760 mmHg = 1,013 bar = 1,013 x 103 milibar). Peki, Torricelli deneyinde kullanılan cıvanın cam tüp içinde yükselmesi ile 9. sınıfta öğrendiğiniz kılcallık aynı etkilerle mi meydana gelir? Bu iki olayı doğuran sebepler göz önüne alındığında neler söylenebilir?

Bir barometre tüpünde (bir ucu kapalı boruda) sıvının yükselmesine yol açan etkinin açık hava basıncı olduğunu öğrenmiştiniz. Ancak kılcallık etkisi, açık hava basıncından tamamen bağımsız olarak başka değişkenlerin yönettiği bir olaydır. Bu olayda sıvılar, her iki ucu açık çok ince (kılcal) borularda ve katılar içindeki boşluk, oyuk ve gözeneklerde adezyon ve kohezyon kuvvetlerinin etkisinde yükselir ya da alçalır. Sıvının Görsel 2.35.a’daki gibi yükselmesinin sebebi, boru ile sıvı molekülleri arasındaki adezyon (yapışma) kuvvetlerinin sıvı moleküllerinin kendi aralarındaki kohezyon (birbirini tutma) kuvvetlerine baskın olmasıdır.

  • Cevap: Bu sayfada soru bulunmamaktadır.

10. Sınıf Ekoyay Yayıncılık Fizik Ders Kitabı Sayfa 102 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

2024 Ders Kitabı Cevapları
🙂 BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER, PAYLAŞ!
1
angry
0
happy
0
clap
0
love
0
confused
0
sad
0
unlike

Bir yanıt yazın

**Yorumun incelendikten sonra yayımlanacak!